Чува ли ли сте за кожен микробиом? Може би не,

...
Чува ли ли сте за кожен микробиом? Може би не,
Коментари Харесай

Кожен микробиом – свойства и функции. Как да се грижим за микробиома на кожата?

Чува ли ли сте за кожен микробиом? Може би не, най-вероятно сте наясно с чревния микробиом – и неговото значително влияние върху здравословното действие на цялото тяло.

Нищо чудно, човешкият микробиом е впечатляващо огромен, тъй като има доста повече микробни гени, в сравнение с човешки!

Освен това не всички бактерии, вируси или гъбички са нездравословни. Напротив, неналичието им постоянно води до болести, заради което е извънредно значимо да поддържаме здрав микробиом.

Микробиомът върху човешката кожа – какво е това?

Колкото и недружелюбно да звучи, човешката кожа е дом на милиони бактерии, гъбички и вируси, които построяват по този начин наречения кожен микробиом.

Но тъкмо както в червата, микробите, които живеят върху кожата, играят основна роля в отбраната на тялото от нахлуването на патогени – и са нещо като физическа преграда.

Когато по някаква причина тази преграда бъде нарушена, могат да се появят кожни болести, а от време на време и систематични болести.

Микробиология и дерматологията са тясно свързани области. Специалистите по двете от дълго време са разбрали, че повърхността на кожата е населявана от безчет бактерии, гъбички и вируси. Тези микробни общности са тясно свързани с човешкото здраве или заболявания.

Обикновено по кожата има към 1000 типа бактерии. Кожният микробиом се създава незабавно след раждането; тогава се образува имунната система на организма.

Микробите, създадени по това време, порастват от самото начало и се диференцират до пубертета.  Тогава хормоналните промени и измененията в развиването спомагат за основаването на окончателния им състав и наличие, което по-късно съпровожда човек през целия му живот в зрелост.

Защо микробиомът е толкоз значим?

Изследванията демонстрират, че микробиомът евентуално играе основна роля във външния тип и функционалността на човешката кожа.

Подобно на микробите в червата, тези по кожата въздействат на цялостното здраве и най-много на нейния външен тип и богатство.

Кожата е най-големият човешки орган. Здравият, добре работещ микробиом защищава от инфекции, като предотвратява положения, при които се развъждат прекалено много по този начин наречени бактерии, патогенни организми.

Оказва се също, че микробиома на кожата има свойства, които му разрешават да се „ бори “ с външни фактори и фактори на околната среда. Това значи, че има способността да управлява неприятните възпаления. Може да форсира зарастването на рани, също по този начин е преграда за токсините от околната среда, както и преграда за голям брой алергени.

Не е елементарно обаче микробиома да се поддържа здрав.

Микробиомът върху кожата – най-големите закани

Съвременният метод на живот и нашата просвета значат, че микробиома на човешката кожа не е в най-хубаво положение.

За това способстват хигиеничните практики и доста козметични артикули, в това число да вземем за пример антибактериални сапуни, консерванти, както и други нападателни химикали, които би трябвало да отстранен тези „ неприятни “ бактерии.

За страдание, те унищожават и тези, които са нужни на хората. Има един тип абсурд, при който прекалено много непорочност, хигиена, унищожаване на микроби и бактерии предизвиква повече заболявания.

Кожният микробиом също се въздейства от: хронично инфектиране, стрес, промени в pH на кожата и диета– всички тези фактори могат да причинят дисбаланс на микробите.

Ефектите са разнообразни, такова нарушаване на системата може да бъде причина за разнообразни инфекции, кожни болести, да вземем за пример акне, екзема или розацея.

Забележително е, че нови проучвания демонстрират, че всичко, което поврежда микробиома на червата, може да повреди и микробиома на кожата.

Това механически се назовава ос черва-кожа и учените занапред стартират да схващат връзката. Знаем обаче, че човешкото тяло е взаимосвързано и обособените системи си въздействат мощно.

Как да се грижим за микробиома на кожата?

Напоследък се приказва повече за микробиома на кожата, в сравнение с даже за микробиома на червата.

Благодарение на това вярната грижа и грижата за положителните бактерии станаха по-често срещани и известни.

Кожният микробиом, най-големият орган в човешкото тяло, контролира възпалението и служи като преграда против патогени.

Това е страхотна отбрана, тъй че би трябвало да се грижите за него. Добрите бактерии оказват помощ по натурален път в битката с болестотворните, предотвратяват по-сериозни инфекции и е добре да знаете по какъв начин да не го увреждате.

Последните проучвания демонстрират, че продуктите за грижа за кожата, съдържащи пребиотици, пробиотиции и постбиотиците оказват помощ за възобновяване на салдото на здрави микроби.

Когато микробиомът на кожата се успокои и възвърне салдото, това може да помогне за понижаване на възпалението, като петна, акне, суха кожа и даже бръчки.

Здравият кожен микробиом понижава риска от рак на кожата, обвързван с увреждане на кожата от нездравословното UV излъчване.

В допълнение, разнообразни фактори на околната среда – като промени в рН на кожата, несъразмерна ултравиолетова радиация или възраст – могат да повлияят на нейния баланс.

Що се отнася до грижата за микробиома на кожата, извънредно значимо е да действаме както отвън, по този начин и вътре в тялото.

Пребиотиците, пробиотиците и постбиотиците са от значително значение за кожния микробиом

Като сте наясно с значимостта на микробиома на кожата, би трябвало да се запознаете и с пребиотиците, пробиотиците и постбиотиците, които спомагат за вярното му развиване.

Пробиотиците са живи бактерии, които поддържат здрави бактерии в тялото. И колкото повече здрави бактерии – толкоз по-малко място за тези, които основават патологични положения.

Има доста доказателства, че използването на пробиотици, като да вземем за пример под формата на хранителни добавки, както и местни пробиотици, като да вземем за пример в козметиката, може да помогне за попречване и лекуване на разнообразни кожни болести, в това число екзема, акне, суха кожа и радиация.

Те усилват производството на керамиди или липиди(мазнини) в кожата и това понижава количеството на причиняващите акне бактерии в кожата.

Напълно допустимо е пробиотиците да оказват помощ и в битката против стареенето на кожата или даже против рак на кожата (но към момента няма доста проучвания по този въпрос).

Пребиотиците са несмилаеми съединения, комплицирани въглехидрати които подхранват и поддържат здрави бактерии и предотвратяват толкоз бързото размножаване на неприятните бактерии.

Някои пребиотици оказват помощ за балансиране на pH на кожата или поддържат нейната защитна функционалност.

Може да се каже, че всеки артикул за грижа за кожата, който усъвършенства положението на кожата, евентуално има така наречен „ пребиотично деяние “.

Такъв е резултатът да вземем за пример на липидите, които съдържат разнообразни овлажняващи сътрудници, които поддържат защитната му функционалност.

Постбиотиците , въпреки това, са вторични артикули на ферментация, създадени от потребни за нас бактерии.

Здрав микробиом – най-хубавите препоръки

Грижата за добър кожен микробиом става даже нужна в наши дни. Струва си да вземете драговолно няколко съвета, които ще ви оказват помощ да избегнете неприятни и забележими кожни болести.

На първо място, коства си да започнете от основите, т.е. със здравословното хранене. Чистите храни с високо наличие на фибри, цялостни с пребиотици, са най-хубавата отбрана за кожата – и освен това.

Истинското здраве постоянно стартира с рационално хранене, цялостно със зеленчуци.

Пребиотиците, също съдържащи се в храната, съдържат т.нар влакнести въглехидрати, които хранят положителните бактерии, като им оказват помощ да порастват – като аспержи, артишок, чесън, овесени ядки и соя.

Колкото повече от тези храни има в ежедневната ви диета, толкоз по-голямо е микробното многообразие и по-голям напредък на здрави бактерии.

И макар че няма целесъобразна дневна доза пробиотици, здравните специалисти предлагат да се употребяват към 1 милиард до 10 милиарда живи бактериални култури дневно. Това води до най-малко една порция богати на пребиотици и пробиотици храни всеки ден.

Грижата за микробиома не е единствено ролята на козметиката – тя е нуждата да се възвърне този баланс вътре в тялото.

Понякога можете да си помогнете със специфични, богати на пробиотици добавки, които ще ви оказват помощ да поддържате, развиете и поддържате здрава микрофлора както на червата, по този начин и на кожата.

Що се отнася до грижите, коства си да избягвате антибактериалните сапуни в случай че не са нужни.  Също по този начин е по-добре да употребявате специфичен, внимателен гел за лице, а не сапун и изберете козметика с пребиотици.

Освен това не забравяйте за упражненията. Потта на здравия и добре сит човек е натурален пребиотик, който укрепва микробиома на кожата!

Освен това упражненията усъвършенстват цялостното здраве на кожата, защото притока на кръв се усилва под въздействието на упражненията.

Кожен микробиом – Обобщение

Самата кожа е цялостна с положителни бактерии, които поддържат доста от нейните функционалности и работят като преграда за поддържане на имунитета.

Има доста фактори, които понижават равнището на тези бактерии и по този метод шансът от неприятни положения и болести – като акне, розацея или екзема – става по-голям.

Затова си коства да употребявате най-новите научни открития. Да се грижите за диета, цялостна с положителни съставки и грижи, съдържащи пребиотици, пробиотици и постбиотици.

Те могат да оказват помощ за подсилване на микробиома на кожата и по този метод да получите в действителност красива, сияйна и – на първо място – здрава кожа.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР