Чуждестранни инвеститори направиха по-смели покупки у нас (и като обекти,

...
Чуждестранни инвеститори направиха по-смели покупки у нас (и като обекти,
Коментари Харесай

Звучи погребален марш за Булгарбатак

Чуждестранни вложители направиха по-смели покупки у нас (и като обекти, и като стойност) през миналите дванадесет месеца, демонстриран бе интерес от бизнесмени към индустриални компании от необятен кръг бизнеси. Но повече са и българските компании, които поглеждат през границите, с цел да осъществят придобивания в опит да поддържат бизнес проектите си. Макар и дребни по мярка, всички тези покупко-продажби се вписват в икономическата среда у нас и подклаждат упованията за раздвижване и по-висок растеж през идващите месеци.

Изминалата 2017 година към този момент е в историята, само че няколко покупко-продажби я обрисуват като доста сполучлива и за продавачите, и за купувачите. Непредвидими са обратите на ориста. След като не съумя да купи

"Булгартабак холдинг "

когато страната се опитваше да го приватизира (2004-2011 г.), през предходната година "Бритиш Американ Табако " (БАТ) взе целия бизнес на някогашния цигарен монополист от мажоритарния му притежател "БТ Инвест ".

Втората по величина тютюнева компания на международния пазар закупи всички марки на "Булгартабак ", измежду които Victory, Eva Slim и GD. Сделката включва и цялостна благосъстоятелност на дистрибуционната компания "Експрес Логистика & Дистрибуция " ЕООД, и целия бизнес за продажби на дребно в Босна. Стойността на договорката е над 100 млн. евро и е най-голямата инвестиция на БАТ у нас през предходната година.

С тази покупко-продажба пък депутатът предприемач Делян Пеевски си възвърне разноските по покупката на "Булгарбатак холдинг " през август 2011-а. Тогава Агенцията за приватизация продаде 79.83% от акциите с право на глас за 100.1 млн. евро. Купувач бе австрийската "БТ Инвест ", дъщерно сдружение на съветската банка VTB. Но се знаеше, че зад договорката в действителност стои тандемът Цветан Василев - Делян Пеевски. След разрива им през 2014 година цигареният бизнес "се падна " на депутата от Движение за права и свободи. През годините на неговото властване "Булгартабак " разпредели на два пъти солидни дивиденти. От облагата за 2012 година "БТ Инвест " получи 55 653 827 лева, а за 2014-а - още 24 701 796 лева, или общо 80 355 623 лева влязоха в джобовете на Пеевски. Това придобиване дава отговор напълно на финансовите и стратегическите бизнес цели на БАТ за Централна Европа и стъпва на опита на компанията в покупката на тютюневи марки и други активи в страни от района. То пък ще обезпечи на британско-американския колос водещ пазарен дял от 40% в България в съпоставяне със настоящия (12%).

<!--[if--> Полската Grupa Maspex, притежател на соковете Queens пък уголемява бизнеса си в България с покупката на

"Акварекс-В "

която бутилира минералната вода "Велинград ". Сделката става посредством дъщерното й сдружение "Тимбарк България ", което взе 99.84% от дяловете в "Акварекс-В ". Продавач е компанията "Столарски и синове ", която е еднолична благосъстоятелност на Миролюб Столарски. Той управлява и автобусната компания "Карат-С ".
"Акварекс-В " има 25-годишна концесия за минералната вода от находище "Велинград - Чепино ".

Полската компания е на нашия пазар от 1998 година и има мощни позиции в сегмента на соковете, нектарите и безалкохолните питиета. Инвестицията в категорията на водите добавя продуктовото й портфолио. Това пък ще разреши на Maspex да се подреди измежду най-важните играчи при бързооборотните потребителски артикули на българския пазар.

Сделката за "Акварекс-В " е следващата в бранша на безалкохолните питиета през предходната година. В началото на 2017 година белгийската Spadel купи за 120 млн. евро бутилиращата компания "Девин ". През юли чешката Karlovarské minerální vody пък закупи "Куадрант бевъриджис ", която държеше правата върху марката Pepsi в България.<!--[if!supportLineBreakNewLine]-->
Производителят на скално-облицовъчни материали

"Копривлен мрамор "

основан в община Хаджидимово, към този момент има нов китайски притежател. В договорка на стойност 3 млн. евро покупател на всичките дялове е записаната в Кипър компания Polyscias Enterprises. Предприятието, което беше приватизирано през 1999 година, до момента беше под контрола на акционерното сдружение "Копривлен мрамор 97 ".

Сделката за "Копривлен мрамор " обезпечава на купувача и правата за рандеман на варовици в находище "Плочата " край Мездра. Концесионният контракт, подписан през юли 2008 година, е за период от 25 години. Дружеството има право да добива мрамор от находището "Неврокоп " в община Хаджидимово, където е преработващата му фабрика. Договорът за него изтича през 2034 година. "Копривлен мрамор " ЕООД е основано през 1981 година. Основната активност на сдружението са рандеман и обработка на скално-облицовъчни материали. Фирмата разполага със лични кариери за рандеман на мрамор, варовик, травертин и гнайс. Има развита комерсиална мрежа в страната и чужбина.

През август "ТК-Холд " АД изкупи 309 190 акции, представляващи 70% от капитала на текстилната фабрика

"Рилски лен " АД

в Самоков. С книжата, които притежаваше досега, някогашният приватизационен фонд към този момент владее общо 405 173 броя, или 91.73 %. Цената на придобиване обаче не бе оповестена. Пакетът от акции е бил владеене на "Риленатекс " АД - Самоков. Купувачът разгласи, че има желание да упражни правото си да насочи търгово предложение за закупуване на акциите на останалите акционери. До края на януари той ще събере всички бумаги, като предлага по 11 лева за един брой.

Самоковската фабрика беше единственият профилиран производител на ленени тъкани в България. Производството му бе с напълно затворен цикъл - от преправяне на лененото влакно до подготвена конфекция. През последните години - най-много поради китайската инвазия, стартира последователно свиване на пазара на текстил за българските производители - изключително в чужбина. Тази наклонност се отрази с цялостна мощ и на "Рилски лен ", заради което непрекъснато понижава и размерът на създаваната от него продукция. За тежкото положение на фабриката въздействие оказва и остарелият й машинен парк. По отношение на суровинната обезпеченост - на процедура лен в България не се отглежда към този момент 20 години. През 2006 година беше затворено и последното дружество за първична преправка на лен във Велинград. Много е тежко ситуацията и с фрагментите.

"Доверие Обединен холдинг " добави към портфейла си от 20 предприятия и троянския производител на перилни и почистващи препарати

"Веко "

Сделката бе подписана и вписана в Търговския указател през май, а някогашният приватизационен фонд олекна с 8 млн. лева, които заплати на едноличния притежател на фабриката Хари Велев. "Веко " има две заводи - една за прахове за пране в Троян и друга - за миещи и почистващи препарати в троянското село Дебнево. Марката прахове "Изи " е на пазара от 2011-а, само че асортиментът на компанията е доста по-широк и включва препарати за дома и индустрията, автомобилни артикули, както и професионална серия за хотели, перални, лечебни заведения и други.

"Доверие Обединен холдинг " има вложения в промишлени, строителни и шивашки компании, медицинския бизнес, търговията и други. Компанията се управлява от компании към "Софарма " и изпълнителния й шеф Огнян Донев.
<!--[if-->
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР