Чугунените радиатори са добре познати на всеки. Можете да ги

...
Чугунените радиатори са добре познати на всеки. Можете да ги
Коментари Харесай

Eфективни ли са старите чугунени радиатори или е време за смяна?


Чугунените радиатори са добре познати на всеки. Можете да ги откриете в съвсем всички остарели жилищни блокове, както и в множеството публични здания. Въпреки че към този момент се оферират нови, по-модерни и по-добре изглеждащи други възможности, чугунените радиатори не престават да се употребяват и до през днешния ден.

Но дали те в действителност са ефикасни или не престават да се употребяват просто тъй като са здрави и правят добра работа? Останете с нас, с цел да разберете имат ли място старите чугунени радиатори в актуалните здания или е време за замяна.

Какво съставляват чугунените радиатори и какви са техните преимущества и дефекти?

Чугунените радиатори са най-стария тип и имат репутацията на несъмнено и дейно средство за отопление. Макар към този момент да се оферират и по-съвременни дизайни, старите модели към момента резервират добре познатата ни форма на “акордеон ”.

Срокът за употреба на чугунените радиатори е доста по-голям от този на другите типове и това е едно от най-големите им преимущества.

Радиаторите от чугун са солидни и тежки, което прави преместването и монтирането им по-трудно. Това се дължи на обстоятелството, че имат дебели стени, което има своите преимущества и дефекти. Те имат висока термична инерция, което значи, че загряват постепенно и до момента в който това се случи, стаята ще бъде студена. Но това значи също по този начин, че изстиват постепенно и не престават да отдават топлота, даже и откакто спре топлоподаването към тях.

Чугунът е метал с невисок коефициент на топлоотдаване и като подобен той се нуждае от повече запас, с цел да бъде нагорещен. Това усилва разхода за отопление и води до високи сметки. Основното преимущество на този метал е, че е резистентен на разяждане. Освен това, чугунените радиатори за парно не са претенциозни по отношение на киселинността на водата в системата.

Предимствата и минусите на чугунените радиатори, систематизирани в табличен тип, наподобяват по този начин:
Предимства Недостатъци Устойчиви са на корозияМасивни и тежкиНиска ценаНепривлекателен външен видИзстиват бавноЗагряват бавно Трудно контролиране на температурата, поради високата инертностНепретенциозни са към киселинността на водатаВисок разход на енергияДълъг експлоатационен животПочистват се мъчно от събрания във вътрешността прах Нуждаят се от от време на време боядисване
От казаното до момента, можем умерено да заключим, че чугунените радиатори не са дейно средство за отопление. Главната причина за това, е че те имат висок разход на сила и потреблението им доста покачва сметките за отопление.

С какво да промените старите чугунени радиатори?

Алуминиевите и панелните радиатори неслучайно са най-използваните радиатори за парно. Те са добра опция, с която да промените старите чугунени радиатори в дома си. Основните преимущества на алуминиевите са: висок коефициент на потребно действие; елементарен монтаж; изгодност и улеснение, обезпечени от модерната апаратура и терморегулаторите; изчистен и грациозен дизайн.

, от своя страна, също се радват на огромна известност и постоянно са желани пред алуминиевите. Те се състоят от един или повече стоманени отоплителни панели и конвекторни перки. Панелните радиатори са устойчиви на електрохимична разяждане, оферират първокачествен топлообмен, имат изчистен дизайн, а цената им е много по-ниска от тази на другия тип. Те са преференциално решение за дома и са най-често срещани в самостоятелните отоплителни системи.

Както сами се убедихте, старите чугунени радиатори към този момент надалеч не са най-ефективното средство за отопление. Днес те имат съвременни и модерни други възможности, които преодоляват минусите им и оферират по-добро и икономично отопление.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР