„Чудни икони и свещени реликви от Балканите“ е заглавието на

...
„Чудни икони и свещени реликви от Балканите“ е заглавието на
Коментари Харесай

АТА: Изложба на свещени икони и реликви от Балканите

„ Чудни икони и свещени реликви от Балканите “ е заглавието на изложбата, проведена наскоро от Посолството на Република България в Тирана взаимно с Музейния център на град Берат, заяви особено за Българска телеграфна агенция албанската организация АТА.

На церемонията за откриването на изложбата участваха посланикът на България в Тирана Момчил Райчевски, представители на локалната власт, български публицисти, фенове на изкуството, жители и други

Изложбата показва няколко исторически интервала и обекти - следвизантийски интервал, българско средновековие, Атон, български манастири и свещени реликви от балканските страни.

Директорът на Националния музеен център в Берат Агрон Половина сподели за АТА: „ Представените фотоси са от архива на Центъра за славяно-византийски изследвания „ Проф. Иван Дуйчев” към СУ „ Климент Охридски”, а също от Рилския, Троянския и Бигорския манастир.”

По думите му изложбата е част от дейностите за разпространение на връзките, културните полезности и наследството сред нашите две страни.

Половина сподели, че през последните дни изложбата е посетена от огромен брой туристи.

„ Много туристи, публицисти и делегации от Република България посетиха Берат, Иконографския музей Онуфрий, катедралата „ Спящата св. Богородица “ и музейната колекция, включваща мощите на двамата светци Св. Горазд и Св. Ангеларий “, сподели Половина.

Изложбата е план на Държавния културен институт на Република България в съдействие с фондация „ Елена и Иван Дуйчеви “. Тя включва 24 панела, представящи църкви, манастири и свещени реликви в балканските страни, съпроводени с малко изложение на всяко изображение.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР