Чудили ли сте се някога какъв звук би издало парче

...
Чудили ли сте се някога какъв звук би издало парче
Коментари Харесай

Падането на парче лед през 140-метрова ледена дупка звучи като престрелка с лазери

Чудили ли сте се в миналото какъв тон би издало парче лед, в случай че бъде пуснато в бездънен мразовит бунар? Е, учените към този момент имат отговора. И надали е това, което сте очаквали.

Звуците са съвсем като престрелка с лазерни оръжия.

Видеото нагоре закупи известност, откакто геохимикът Джон Хигинс го разгласява в Twitter. На какво се дължат странните звуци? За всичко е отговорен така наречен Доплеров резултат - смяната на одобряваната от наблюдаващия периодичност и дължина на вълната, когато източникът и/или наблюдаващият (приемникът) се движат по направление един към различен. Честотата се усилва, когато източникът и наблюдаващият се приближават, и понижава, когато се отдалечават.

„ Когато ледът доближи дъното, звукът, звукът се насочва нагоре, само че звуковите талази стартират да отскачат по страните на дупката “, споделя доктор Питър Неф.

Доплеровият резултат е разказан за пръв път от Кристиян Андреас Доплер през 1842 година и е наименуван на негово име. Доплер е изследвал смяната на честотата на звуковите талази при пренасяне на звуковия източник по отношение на имобилен наблюдаващ. Той организира следния опит: в продължение на два дни употребява трен, претрупан със свирещи тромпетисти като на всеки обособен опит влакът се движи с друга скорост. В опита взе участие музикант, кадърен да разграничи смяната във височината на тоновете при приближаването и отдалечаването на влака. Макар че Доплер не съумява да приложи теорията си за светлината, по-късно излиза наяве, че доплеровият резултат важи и за светлинните талази и това се трансформира в главно доказателство за разширението на Вселената.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР