Чудесна новина за уникална сграда на центъра на Пловдив съобщи

...
Чудесна новина за уникална сграда на центъра на Пловдив съобщи
Коментари Харесай

Всички мислеха, че е съборена! Чудесна новина за уникална сграда в Пловдив

Чудесна вест за неповторима постройка на центъра на Пловдив заяви по-рано през днешния ден общинският консултант Веселина Александрова, видя Plovdiv24.bg . Става дума за постройката на някогашния винпром на ул. " Ген. Данаил Николаев ", за който предходната година бе обявено, че е съборен и на мястото ще се строи жилищен комплекс. Оказва се, че зданието не е разрушено, а Александрова ще стартира процедура за оповестяването й за монумент на културата. Ето какво заяви самата Веселина Александрова:

" Даден ми бе втори късмет да опазя постройката на остарелия пловдивски винпром от вероятно заличаване!

Миналата година излезе вест, че постройката на ул. " Ген. Данаил Николаев “ в подножието на Бунарджика е съборена, с цел да се построи жилищен комплекс. Признавам си, че се просълзих, тъй като единствено няколко месеца преди този момент я бях разглеждала, снимала и си представях какъв музей на виното би могъл да стане с прелестната маза, за която единствено съм чувала. Не можех да допускам, че постройката не е монумент на културата, поради историята й от 1891 година и красивата й архитектура.

По Коледа ми се обади другар, да ми каже, че постройката си е там и не е съборена! На 27 декември се уверих с очите си и отново я снимах. С какво неспокойствие ревизирах посочените в осведомителната табела за срутване парцели... Оказа се, че винпромът е в прилежащ имот и не е част от бъдещата строителна площадка.

Това си е непредвиден втори късмет, за който съм безгранично признателна – тази постройка би трябвало да бъде записана като недвижима културна полезност! Затова ще се обърна към зам.-кмета по Култура и туризъм и кмета на регион Централен Георги Стаменов за предприемане на дейности в тази тенденция.  Паралелно аз самата групирам повече информация и считам да внеса предложение до Министерство на културата посредством НИНКН за даване на постройката на статут на недвижима културна полезност. "
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР