Чрез незаконния добив на дървесина сивият сектор в горското стопанство

...
Чрез незаконния добив на дървесина сивият сектор в горското стопанство
Коментари Харесай

WWF пусна мобилно приложение за подаване на сигнали за незаконни дейности в гората

Чрез противозаконния рандеман на дървесина сивият бранш в горското стопанство у нас генерира скрити доходи от към 150 млн. лв. годишно. Освен че водят до съществени финансови загуби за държавния бюджет, незаконните сечи утежняват значително индустриалните, водоохранните и природозащитни функционалности на горите.

Като част от работата си по опазването на горите природозащитната организация WWF разработи  мобилното приложение „ Спаси гората “ . С негова помощ към този момент всеки може да подаде сигнал в случай че стане очевидец на противозаконни действия или естествени бедствия в гората. Приложението може да бъде изтеглено гратис от Гугъл Play.

„ Мобилното приложение разрешава единствено с няколко къси стъпки да бъде подаден сигнал до способените органи при подозрения за противозаконни действия в горите. То е предопределено за обществено прилагане от всички хора, загрижени за опазването на дивата природа. Разработването му беше подкрепено от Изпълнителна агеници по горите (ИАГ) и се трансформира в обща самодейност за битка с незаконната активност в българските гори “ , споделя Нели Дончева, основен специалист в отдел „ Гори “ на WWF. Сигналите ще постъпват автоматизирано в звеното на системата 112 към ИАГ и на особено основан за тази цел електронен адрес. В същото време те ще се пресъздават и на обществената платформата за горите на WWF –  gis.wwf.bg .

Как да подам сигнал?

Приложението дава опция за подаване на три вида сигнал: за противозаконна сеч, за камион с противозаконна дървесина и за естествено злополучие. След избора на сигнал, системата ни припомня да включим GPS-а на мобилното устройство, с цел да посочим точното си местонахождение. Налична е и алтернатива за прикачване на медийни файлове като фотоси, видео или звукозапис. След това би трябвало да опишем в резюме сигнала в специфичен прозорец на приложението, да въведем дата и контакти за противоположна връзка. Ако заради неналичието на интернет покритие не можем да изпратим сигнала сега, това може да стане на по-късен стадий, като в този случай би трябвало да използваме опцията „ Запази “. Бутонът „ Изпрати сигнал “ е последната стъпка от процеса.

Щетите от незаконния дърводобив у нас

Според  разбора на WWF върху противозаконния дърводобив  от 2018 година размерът на незаконната сеч в България доближава 2,4-2,7 млн. плътни куб. м. годишно или сред 1/4 и 1/3 от общия рандеман. Проучването разкрива, че главните противозаконни действия са свързани с отсичането на  дървета без горска марка, осъществяването на сечи без позволение, превозването на дървесина без съответния документ, както и манипулирането на количеството или качеството на добития материал. Всичко това води до съществени екологични последствия като смяна на местообитанията, спиране на значими биокоридори, загуба на типове, ерозия на почвата и така нататък

Освен че са основна причина за положението на въздуха, който дишаме, горите имат и значимо стопанско значение. За да разберете по какъв начин по-лесно можете да разграничите законните от противозаконните сечи, както и кои са виновните държавни институции, към които да подадете сигнал при потребност, вижте  разяснението на специалистите от WWF .

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР