Човешката свобода в България е оценена с 8,08 т., което

...
Човешката свобода в България е оценена с 8,08 т., което
Коментари Харесай

Основен проблем на България остават неспазването на законите и липсата на свобода в медиите, сочат чуждестранни доклади

Човешката независимост в България е оценена с 8,08 т., което класира страната на 45-то място (от 165 държави) след Албания и Панама. Това демонстрират данните на взаимни отчети за Индекса на човешката независимост (HFI), изготвян от Института Катон и канадския Институт Фрейзър.

Целта му е измерването на степента на самостоятелна и икономическа независимост. Индексът се образува въз основа на 82 обособени индикатора, групирани в 12 категории и оценени по канара от 0 до 10 точки. Тазгодишното издание употребява данни за 2019 година.

Индексът демонстрира, че икономическата и самостоятелната независимост са тясно свързани. По-високата независимост има и правопропорционална връзка с приходите на човек от популацията – най-свободните ¼ страни имат над четири пъти по-висок БВП на човек спрямо най-несвободните ¼. В най-свободните страни живее 15% от популацията, а в най-несвободните – 40%.

Спрямо миналогодишното издание (с данни от 2018 г.) резултатът на страната понижава с 0,05 т. и едно място в класацията, а по отношение на първото издание (с данни от 2008 г.) – с 0,01 т. и 3 места. През годините някои индикатори едва се усъвършенстват или утежняват, само че като цяло човешката независимост в България не отбелязва забележим напредък през последното десетилетие .



 

Общото показване на страната и през тази година е образувано въз основа на 12-те изследвани категории на обществения и стопански живот:

ИНДИВИДУАЛНА СВОБОДА

1) Върховенство на закона (5,2 т.) – както в този показател, по този начин и в доста други интернационалните сравнителни проучвания, това е най-проблемната категория за България и страната получава най-ниска оценка. Основният проблем е в слабата успеваемост на наказателното правосъдие, само че и гражданското право и процесуалната правдивост получават ниски оценки.

2) Сигурност и сигурност (9,6 т.) – мощна категория за България, а високата оценка идва от практическото неявяване на терористични офанзиви, както и от относително ниския брой на убийства и отвличания.
Брюксел обмисля приемането на европейски закон за свободата на медиите
В тирада, произнесена пред комисията по просвета и обучение на Европейския парламент през вчерашния ден, еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Брето...
Прочети повече
3) Свободно придвижване (9,8 т.) – България получава съвсем оптималния резултат поради свободното придвижване на хората във и отвън страната.

4) Свобода на религията (8,4 т.) – тази категория регистрира правните и регулаторни ограничавания на изповядването на другите религии, както и степента на принуда върху религиозните организации.

5) Свобода на сдружаване и гражданско общество (8,7 т.) – относително високо са оценени опциите сдружаване и образуване на политически партии.

6) Свобода на словото и информацията (7,2 т.) – като уязвимост е посочена свободата и независимостта на медиите в страната.

7) Свобода на взаимоотношенията (9,4 т.) – в тази категория България получава оптималната оценка за неналичието на ограничавания в еднополовите връзки и наследствените права.
Амнести: България с най-нисък стандарт на независимост на медиите в Европейски Съюз
Свободата на медиите и свободата на сдружаване се утежниха още повече, когато управляващите се насочиха към публицисти и критици и започнаха...
Прочети повече
ИКОНОМИЧЕСКА СВОБОДА

8) Размер на държавното управление (7,0 т.) – България получава ниски резултати поради високите разноски на държавното управление и необятното приложение прехвърляния и дотации.

9) Съдебна система и право на благосъстоятелност (5,9 т.) – втората най-слаба категория за България, обусловена от слаби оценки за независимостта на правосъдната власт, безпристрастността на съдилищата и доверието в полицията.

10) Достъп до постоянни пари (9,7 т.) – високият резултат идва от свободата за владение на задгранична валута и ниските равнища на инфлация в страната, обезпечени от определения режим на паричен съвет.

11) Свобода на интернационалната търговия (8,4 т.) – ниските мита за търговия в резултат на участието на България в Европейския съюз покачват оценката на страната. Относително високи обаче остават административните ограничавания пред търговията.
България е без прогрес по показателя на човешка независимост
По Индекс на човешката независимост България остава без прогрес за поредна година в класацията, изготвяна от канадския Институт Фрейзър. Да...
Прочети повече
12) Регулиране на заема, труда и бизнеса (7,9 т.) – до момента в който неналичието на тежко контролиране на кредитния пазар се прави оценка високо, бюрократичните ограничавания не престават да задушават бизнеса и пазара на труда.

Основни недостатъци и ограничавания за жителите и бизнеса остават действието на правосъдната система, регулациите и разноските на държавното управление.

*****

Институтът Катон е американски либертариански мозъчен концерн със седалище във Вашингтон, окръг Колумбия.

Институтът Фрейзър е закостенял и либертариански канадски мозъчен център за социална политика и записана благотворителна организация.

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР