Човекът, отговорен за изтичането на стотици секретни документи на Пентагона,

...

Вестник "Вашингтон пост" интервюира тийнейджър, член на групата, който описва мъжа с инициалите "OГ", от онлайн кореспонденцията им и споделя снимки и видеоклипове. Изданието изгледа и видеозапис, на който мъжът, идентифициран като OГ, е на стрелбище с голяма пушка.

"Той крещи в камерата поредица от расови и антисемитски обиди, след което изстрелва няколко патрона по мишена", се казва в доклада. ОГ разказал на колегите си от същата интернет група, че работи във военна база, която не е назована в статията, и че работата му е свързана с преглеждане на големи количества класифицирана информация.

Изтеклите документи разкриват тайни за подготовката на Украйна за пролетна контраофанзива, за шпионажа на САЩ над съюзници като Украйна, Южна Корея и Израел, както и за напрежението между Вашингтон и съюзническите столици по отношение на въоръжаването на Киев.

Все повече доказателства сочат, че изтичането на информация не е разузнавателна операция на държавен фактор, целяща да дискредитира САЩ, а по-скоро е следствие от политиката на Пентагона за издаване на разрешения за достъп до свръхсекретна информация на огромен брой военнослужещи, цивилни и изпълнители. Броят на служителите и изпълнителите в цялото правителство на САЩ с допуск до строго секретна информация е около 1,25 милиона”.

ОГ изглежда е действал като лидер на сървър, първоначално създаден през 2020 г. в платформата за съобщения Discord от малка група любители на оръжията и геймъри. Групата е имала няколко имена, но най-често е била известна като Thug Shaker Central. Съобщава се, че от миналата година ОГ е публикувал документите в канал на сървъра, който е нарекъл "Мечка срещу прасе" - препратка към войната в Украйна, но и към вирусен видеоклип, показващ как прасета се борят с черна мечка.

Според тийнейджър, член на групата, интервюиран от „Вашингтон пост”, OГ е "имал недобро отношение към правителството", представяйки правителството, и по-специално правоприлагащите органи и разузнавателните служби, като репресивна сила. Той разказвал за "прекомерните правомощия на правителството".

Изданието съобщава, че подробностите са били потвърдени анонимно от други членове на групата и че е прегледала общо 300 снимки на класифицирани документи, което е три пъти повече от броя, за който се смяташе досега, че се разпространява.

За произхода на изтичането на информация в Thug Shaker Central за пръв път съобщи в неделя групата за разследваща журналистика Bellingcat, която също така интервюира същия непълнолетен член.

Според "Вашингтон пост" обаче тийнейджърът, който е бил в контакт с ОГ "през последните няколко дни", все още не е бил разпитан от нито един служител на федералните правоприлагащи органи към момента на публикуването в сряда вечерта, въпреки че в началото на седмицата Министерството на правосъдието започна наказателно разследване, а ФБР предприе издирване. Министърът на отбраната Лойд Остин обеща да "преобърне всеки камък" в търсене на изтичането на информация.

Настоящото местонахождение на ОГ е неизвестно. Тийнейджър, член на групата, разказва пред вестника, че той "изглеждаше много объркан и се чуди какво да прави".

"?12:05:59" class="attachment-post-thumbnail size-post-thumbnail wp-post-image" alt="Човекът, отговорен за изтичането на стотици секретни документи на Пентагона," onerror="this.src='https://novini247.com/news.jpg?4'"/>

Коментари Харесай

Млад любител на оръжията, рабо | BGNES

Човекът, виновен за приключването на стотици секретни документи на Пентагона, е млад расист, който е работил във военна база и се е опитвал да впечатли две дузини сътрудници от интернет чат група.

Вестник " Вашингтон пост " интервюира младеж, член на групата, който разказва мъжа с буквите " OГ ", от онлайн кореспонденцията им и споделя фотоси и видеоклипове. Изданието изгледа и видеозапис, на който мъжът, разпознат като OГ, е на стрелбище с огромна пушка.

" Той крещи в камерата поредност от расови и антисемитски обиди, след което изстрелва няколко патрона по цел ", се споделя в отчета. ОГ разказал на сътрудниците си от същата интернет група, че работи във военна база, която не е посочена в публикацията, и че работата му е обвързвана с ревизиране на огромни количества класифицирана информация.

Изтеклите документи разкриват секрети за подготовката на Украйна за пролетна контраатака, за шпионажа на Съединени американски щати над съдружници като Украйна, Южна Корея и Израел, както и за напрежението сред Вашингтон и съюзническите столици във връзка с въоръжаването на Киев.

Все повече доказателства сочат, че приключването на информация не е разследваща интервенция на държавен фактор, целяща да дискредитира Съединени американски щати, а по-скоро е разследване от политиката на Пентагона за издаване на позволения за достъп до свръхсекретна информация на голям брой военнослужещи, цивилни и реализатори. Броят на чиновниците и изпълнителите в цялото държавно управление на Съединени американски щати с допуск до строго секретна информация е към 1,25 милиона ”.

ОГ наподобява е работил като водач на сървър, в началото основан през 2020 година в платформата за известия Discord от дребна група фенове на оръжията и геймъри. Групата е имала няколко имена, само че най-често е била известна като Thug Shaker Central. Съобщава се, че от предходната година ОГ е разгласил документите в канал на сървъра, който е нарекъл " Мечка против прасе " - отпратка към войната в Украйна, само че и към вирусен видеоклип, показващ по какъв начин свине се борят с черна мечка.

Според младеж, член на групата, интервюиран от „ Вашингтон пост ”, OГ е " имал недобро отношение към държавното управление ", представяйки държавното управление, и по-специално правоприлагащите органи и разследващите служби, като репресивна мощ. Той разказвал за " несъразмерните пълномощия на държавното управление ".

Изданието оповестява, че детайлностите са били доказани анонимно от други членове на групата и че е прегледала общо 300 фотоси на класифицирани документи, което е три пъти повече от броя, за който се смяташе до момента, че се популяризира.

За произхода на приключването на информация в Thug Shaker Central за пръв път заяви в неделя групата за проверяваща публицистика Bellingcat, която също по този начин интервюира същия малолетен член.

Според " Вашингтон пост " обаче младежът, който е бил в контакт с ОГ " през последните няколко дни ", към момента не е бил разпитан от нито един чиновник на федералните правоприлагащи органи все още на публикуването в сряда вечерта, макар че при започване на седмицата Министерството на правораздаването стартира наказателно следствие, а ФБР предприе търсене. Министърът на защитата Лойд Остин даде обещание да " преобърне всеки камък " в търсене на приключването на информация.

Настоящото местоположение на ОГ е незнайно. Тийнейджър, член на групата, споделя пред вестника, че той " изглеждаше доста комплициран и се чуди какво да прави ".

" Той изцяло осъзнава какво се случва и какви могат да бъдат следствията ", сподели младежът. " Той просто не е сигурен по какъв начин да реши тази обстановка... Изглежда много смутен от това ".

В последното си обръщение до сътрудниците си от групата ОГ им споделя " да стоят настрани и да изтриват всякаква информация, която би могла да се отнася до него ", в това число всички копия на класифицирани документи.

Досега Русия е реагирала сдържано на приключването на информация. Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков допусна, че приключването на информация може да е дезинформационен трик на Съединени американски щати. " Тъй като Съединени американски щати са страна в спора и всъщност водят хибридна война против нас, допустимо е сходни техники да се употребяват за илюзия на техния съперник - Руската федерация ", съобщи Рябков пред съветските осведомителни организации.

Украинското държавно управление прави оценка вероятните вреди от разкритията. Файловете дават подробна информация за 12 новосформирани бригади, оборудвани със западни бойни танкове и бронирани машини, които евентуално ще водят офанзивата против съветските позиции. " Със сигурност хората не са удовлетворени ", призна един от чиновниците. " Миналата година Украйна беше подложена на критика, че не е благонадежден сътрудник. В началото на нашествието не ни бяха предоставени оръжия поради тази липса на доверие. В резултат на това загубихме доста територии и хора. Това разбиране беше неправилно. И в този момент това приключване на информация идва от страна на Съединени американски щати ".

Твърде рано е да се каже дали приключването на информация ще се отрази на планирането на украинската контраатака, която в този момент е в напреднал етап, уточни служителят. Широко публикувано е мнението, че офанзивата ще се организира в южната част на страната, а евентуално и в източната. Целта на Украйна е да прекъсне сухопътния кулоар, свързващ Крим с Донецка област, и да изтласка руснаците от окупирания град Мелитопол и пристанището Бердянск. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР