Турската полиция задържа десетки протестиращи, които се опитваха да съборят

...
Турската полиция задържа десетки протестиращи, които се опитваха да съборят
Коментари Харесай

Десетки арестувани в Истанбул по време на първомайски протести

Турската полиция задържа десетки протестиращи, които се опитваха да съборят барикадите в разнообразни квартали на Истанбул, откакто управляващите не разрешиха първомайските манифестации на централния площад Таксим в града, съобщи Агенция Франс Прес.


Десетки хиляди служители на реда бяха ситуирани в цялостен Истанбул, като блокираха с железни бариери даже дребни странични улици в опит да попречат на групи протестиращи да се съберат.

Властите не разрешиха митингите на площад Таксим от 2013 година насам, когато се организираха демонстрации против държавното управление на президента Реджеп Тайип Ердоган.

В квартал Бешикташ полицията задържа минимум 30 леви протестиращи, които крещяха " Таксим не може да бъде неразрешен ", заяви публицист на мястото на събитието.

Един от протестиращите е бил влачен по земята от полицията, а групата му е била арестувана.

Други 30 души са били арестувани в квартал Сисли.

Главните пътища в Истанбул бяха затворени за придвижване, а публичният превоз, в това число фериботите и влаковете на метрото, беше спрян.

Основната турска опозиционна партия Народнорепубликанска партия (НРП) и профсъюзите упорстваха държавното управление да отвори площада за работен манифестации, само че на 30 април Ердоган предизвести да не се позволяват провокации.

Лидерът на НРП Озгур Озел, придружаван от кмета на Истанбул Екрем Имамоглу и профсъюзите, се събраха в квартал Сарачане, където се намира кметството.

" Ще продължим да се борим, до момента в който Таксим не бъде освободен ", съобщи Озел.

През 2023 година висшият парламентарен съд на Турция постанови, че затварянето на площад Таксим за митинги е нарушаване на правата на жителите. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР