Човек, загубил крака си, може да контролира роботизиран екзоскелет със

...
Човек, загубил крака си, може да контролира роботизиран екзоскелет със
Коментари Харесай

Свързаха екзоскелет към невронен интерфейс


Човек, изгубил крайници си, може да управлява роботизиран екзоскелет със силата на мисълта
(снимка: North Carolina State University)

Учени съумяха да свържат роботизиран екзоскелет към невроне н интерфейс. Това разреши на пациент, изгубил крайник и подбедрица, да ръководи системата със силата на мисълта.

Изследователите са комбинирали роботизирана протеза със датчици, които улавят сигнали, изпратени от човешкия мозък, излиза наяве от обява във. По този метод системата обезпечава доста по-широк обсег на придвижване и повече надзор, в сравнение с нормално е допустимо с екзоскелетите.

В опита е взел участие 57-годишен доброволец, изгубил левия си крайник. Той минал пет тренировки с физиотерапевти, всяка с дълготрайност към два часа в продължение на две седмици и половина. Физиотерапевтът е научил пациента да работи с новата, която е получавала биоелектрични сигнали от два остатъчни мускула на прасеца, виновни за управлението на придвижването на глезенната става.
още по тематиката
След подготовка мъжът, благодарение на новата протеза, съумял да седне и да се изправи самичък, а също по този начин приклекнал, с цел да вземе предмет от пода. По време на опита той показал доста по-голяма пъргавина и надзор от всеки различен, който носи елементарен екзоскелет.

„ Автономно управляваният работи в действителност добре при вървене. Но когато става въпрос за освен това от просто вървене, като игра на тенис или танци, би било хубаво да имаме нервозен надзор ”, споделят откривателите. В близко бъдеще те възнамеряват да тестват технологията на повече доброволци.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР