Човек се нуждае от поне 8 часа на ден сън,

...
Човек се нуждае от поне 8 часа на ден сън,
Коментари Харесай

6 причини за безсъние и как да се отървем от проблеми със съня

Човек се нуждае от най-малко 8 часа дневно сън, с цел да е естествена почивката му. Понякога се оказва мъчно да се обезпечат нужния брой часове при претрупан график. Съществува обаче още една група, която страда от бодърствуване, това са хората със здравословни проблеми. Кои рискови групи попадат в тази рубрика, предлагаме ви да научите сега…
На какво се дължат проблемите със съня За да дадем отговор на този въпрос, първо би трябвало да разберем и проучваме аргументите за безсънието. Едва тогава можем да предприемем подобаващи ограничения.
Причини за бодърствуване Ако страдате от разтревожен сън, постоянно се будите или мъчно заспивате, то това е бодърствуване. То, обаче не е заболяване, при което може да вземете несъмнено хапче и ще спите като бебе. Като предписание, повода за появяването му е цялост от условия, откривайки кои са те, по-лесно ще може да се справите с казуса.
 
1. Гастроезофагеална рефлуксна болест
Това е заболяване на стомаха, което е съпроводено от киселини и киселинен рефлукс. Последното са случаи, когато стомашен сок навлиза в хранопровода, гърлото или устата. Поради тези признаци здравият сън може да е нарушен. Поне, съгласно изследвания, почти 3 от 4 души, изпитват нарушавания на съня, заради ГЕРБ.
Причините за безсънието са тясно свързани с неприятното здраве. Влошават се през нощта, в случай че вършиме лека закуска, преди сън (особено нездравословна храна). Може да се проявят и с кашлица, апнея (липса на въздух повече от 10 секунди, в противоположен случай се стига и до задушаване) и унесеност денем. Рефлуксът се появява, заради повишена киселинност на храната, неправилното (нездравословно и небалансирано) хранене. Както и дребни количества стомашна киселина, стрес или чревни инфекции. За да разберете, дали имате такива проблеми, би трябвало да се свържете със експерт. Пробвайте и се подложите на лекуване (ако е необходимо). Не забравяйте да спазвате режим на съня и диетата. Яжте няколко пъти дневно, през равни шпации. Пийте доста вода. Не яжте най-малко 3-4 часа, преди сън и опитвайте да изградите режим за ставане, едновременно, всекидневно.
2. Заболяване на щитовидната жлеза, а точно хипертиреоидизъм
По името може да разберете, че се дължи на свръх произвеждане от хормони на щитовидната жлеза. За жал, огромен брой хора, по целия свят се сблъскват с този проблем. Хипертиреоидизмът форсира метаболитните процеси и възбужда нервната система прекалено много. Това води до трептене, нощно изпотяване, сърцетуптене и безпокойствие. Всички те са идеална конюнктура за „ тихия и спокоен “ сън. Ако имате сходни прояви, не забравяйте да ревизирате ендокринната си система. Направете проби за главните хормони: TSH (без T3 и без T4); ултразвуково сканиране и консултация с ендокринолог доктор са наложителни.
3. Неврологични болести
Такива може да включват заболяването на Паркинсон или множествена склероза. Почти всички хора с Паркинсон страдат от бодърствуване. При пациентите с множествена склероза, вероятността от нарушение на съня е три пъти по-висока, от тази при здрави хора. Към аргументите за безсънието се прибавят и други разстройства в нервната система. Например, заболяване на мозъка и гръбначния мозък, черепните нерви, вегетативната нервна система и нервно-мускулните възли и мускули (например епилепсия, съдова болест, мигрена и др.). Нарушаването на съня имат и други прояви - тантруми, уплахи, под паника офанзиви, загуба на мощ, експанзия, трептене в тялото, сърдечна болежка, сърбеж на кожата и други. Това е главният признак на неврологичните разстройства. Задължително е да контролирате физическото и психическото положение и да не отключвате заболяването. Добре е да потърсите консултация с невролог или психотерапевт.
4. Заболявания в опорно-двигателния уред
Ако имате ревматоиден артрит или фибромиалгия, то доста евентуално е тези болести да пречат да спите, през нощта. Мускулно-скелетната болежка, подбудена от болестта може да сътвори компликации при заспиване и бездънен сън. При хората страдащи от фибромиалгия, насън постоянно са измъчвани от апнея или синдром на неспокойните крайници, които в допълнение утежняват безсънието. Поради липса на сън съществува риск от увеличение броя на хормоните на напрежението. Смяната им е доста нежелателна за хората с ревматоиден артрит, тъй като може да докара до повече ставни болки и меланхолия. Ако страдате от такива проблеми, обърнете внимание на време. Посетете доктор.
5. Проблеми с дишането
Астмата, апнеята, бронхитът и други респираторните заболявания са постоянно извършител на бодърствуване. Затрудненото дишане, до момента в който легнете и съпътстващата тревога за астматичен припадък, могат да причинят нарушаване на съня при доста хора с такива проблеми. Стероидите и другите респираторни медикаменти имат подтикващ резултат. Такъв е сходен на този на кофеина, което затруднява заспиването. Наред с това измененията в тонуса на мускулите, проблеми с дихателните пътища през нощта, провокиращи стесняването им. Всичко това усилва вероятността от астматичен припадък и пробуждане.
6. Тревожност и меланхолия
Безсънието е толкоз рисково положение, че може да докара до неврологични разстройства. Трудността при заспиване, неспокойните нощи, безпокойството и чувството да се чувствате по-изтощени заран, в сравнение с вечер, са отличителните белези на психическите проблеми. 90% от хората с меланхолия изпитват бодърствуване. Постоянното безпокойствие и напрежение, свързани с безпокойството, пречат на спокойния сън, през нощта. Пациенти с такова заболяване, страдат от мисли за предишното, сегашното или бъдещето. Именно такива ги изкарват отвън надзор. Тук, единствено експерт може да помогне да се преодолее депресията и безсънието. В противоположен случай тези двама " другари " - меланхолия и тревога ще продължат да преследват и изтезават до безспир!
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР