Човек, намиращ се в състояние на тревожност с една или

...
Човек, намиращ се в състояние на тревожност с една или
Коментари Харесай

Какво не бива да говорим на човек, обзет от негативни емоции

Човек, намиращ се в положение на тревога с една или друга степен на тежест, в действителност, губи надзор над живота си.

Механизмът, помагащ ни да се почувстваме в заплаха и да предприемем решителни дейности в рискова обстановка, стартира да отхвърля в актуалния свят.

Това се отнася също и за напълно елементарни неща – пристъпи на завист, яд, боязън, суматоха, обезсърчение и така нататък

Околните, виждайки човек в такова положение, се пробват някак да го поддържат и оказват помощ със препоръки, и постоянно тези препоръки са по-скоро нездравословни, в сравнение с потребни.

По думите на Скот Биа, психолог в клиника в Кливланд, дефицитът на схващане в близките на такова положение и техните неправилни дейности могат да влошат обстановката, правейки изхода от нестабилното положение още по-труден.

Много от уместните съгласно вашето схващане неща, които могат да се кажат в такава обстановка, провокират абсурден резултат – паниката единствено се усилва.

Това наподобява на плаващи пясъци. Колкото по- внезапни старания предприемате, с цел да се измъкнете, толкоз по-дълбоко ви засмуква.

Да говорите на човек в сходна обстановка баналното „ успокой се ”, с огромна възможност ще засилите у него паниката или суматохата.

На процедура, съществуват по-ефективни способи да се окаже помощ, които не утежняват положението на индивида.

Не се тревожи за нелепости, празни работи !

Това, което смятате за нелепост, може да е доста значимо в света на другия човек.

Опитвайки се да придадете на обстановката положителни, светли нюанси, вие на процедура принизявате нещо доста значимо за тази персона.

Преди да кажете нещо сходно, пробвайте се да навлезете в системата на убеждения на другия човек. В положение на паника или суматоха и дребните неща имат огромно значение.

Не е нужно да убеждавате индивида в незначителността на протичащото се. Вместо това би трябвало да приложите практиката на насърчаване.

Напомнете му, че сходни неща са се случвали с него и преди, че и в този момент той прелестно може да се оправи с тези страсти. Това оказва помощ за превъзмогване на настоящото положение и намирането на излаз от него.

Успокой се !

Проблемът на такива положения се крие в това, че те постоянно не се поддават на надзор.

Човекът би се радвал да се успокои, само че просто не може. Нужна е специфична подготовка и работа над себе си, с цел да може просто по този начин, по команда, да сложи под надзор своето прочувствено положение

Кейт Хамприс, психиатър Стандфордския университет, предлага да се заменят общоприетите неефективни изречения с думи, призоваващи към деяние.

Може да се разходим в парка? Да помедитираме? Да създадем нещо дружно? Успокояващите занимания ще отвлекат индивида от проблемите.

Просто го направи !

В огромна степен сходни обстановки са свързани с разнообразни типове страхове и уплахи.

Някой ужасно се бои да лети, а в качеството на мотив чува дразнещото „ просто го направи ”.

Проблемът е в това, че този апел към деяние под напън или с опит да се омаловажи действието може да задълбочи страха, предизвиквайки тежки пристъпи на суматоха.

Хамприс поучава да се употребява още един абсурд на нашето мислене, казвайки изречения, сходни на „ скърбя, че се случва това с теб ”.

Съчувствието в този случай основава у индивида чувство, че не му е нужно да се бори с пристъпите на страсти, и от този миг стартира да се успокоява.

Всичко ще бъде наред .

Казвайки тази банална фраза, вие, в действителност, в никакъв случай няма да постигнете нужния успокоителен резултат.

Причината за това е, че просто няма да ви повярват. А от какво всичко ще бъде наред?

Опитът да се вмени непотвърдена с нищо убеденост може да усъвършенства обстановката единствено за няколко секунди, а по-късно индивидът бързо ще проанализира всичко от своята позиция и, не намирайки и не чувайки аргументите, съгласно които фактически нещата ще се подобрят, ще потъне в още по-дълбоко обезсърчение.

Колкото и необичайно да звучи, само че съгласно Биа опцията да приемеш своето безпокойствие вместо да се опитваш да го прогониш, може да реализира надалеч по-добър резултат.

И с мен се случва същото

Още една публикувана техника, която подразбира убеждението в това, че и на вас в този момент също ви е зле.

Даже в случай че вие фактически изпитвате същия стрес, паника или сходни страсти, то във всеки случай не си коства да зацикляте в това положение.

Вие всички прелестно знаете, че депресията е заразна. Достатъчно е да бъдеш известно време с човек в такова положение, и самичък несъзнателно започваш да изпитваш прочувствен срив.

При опит да поддържаш другия на правилото „ тъждество на положенията ” съществува риск да създадеш „ взаимно поддържане ” с отрицателни страсти. Не си коства да тъгувате дружно.

Оптимално би било взаимно похищение на вниманието, насочвайки го към някакво позитивно деяние: същите взаимни разходки или някакво друго развлечение.

Напий се !

Тук дори няма потребност да се разяснява. Да се напиеш и забравиш – това е най-голямата нелепост.

В кратковременен проект, т.е. в дадения миг, може да помогне, само че в дълготраен ще докара до алкохолизъм и меланхолия.

С времето настоящите прочувствени проблеми „ при поддръжка ” чрез алкохол единствено ще се усилят.

Аз ли направих нещо, не както би трябвало?

Най-ужасното е, когато от отрицателни страсти страда непосредствен човек. Даже вие да не сте повода за това, въпреки всичко ще бъдете склонни да допускате съществуване и на своя виновност за протичащото се.

Това може да докара до опити за надзор над страстите на индивида, което ще докара само до задълбочаване на проблемите.

Вие осъзнавате, че всичките ви старания не водят до стремежи резултат, и чувствате яд или отчаяние.

Предавайки се, вие се дистанцирате от проблемите като цяло, и близкият ви човек стартира да се усеща отритнат, зарязан, отговорен за това, че прочувствените му проблеми пречат на другите.

Единственият верен метод да се помогне е отводът от опити да се подтиснат и управляват страстите на околните хора.

Това, което се изисква в сходни обстановки, е поддръжката, а горните препоръки ще ви оказват помощ да се държите по-коректно.

Превод: Петя Стоянова

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР