Човек може да се пристрасти към широк спектър от вещества,

...
Човек може да се пристрасти към широк спектър от вещества,
Коментари Харесай

Защо се пристрастяваме към кафето

Човек може да се пристрасти към необятен набор от субстанции, измежду които най-често приказваме за опиатите, цигарите, алкохола и даже захарта. По една или друга причина, един от най-популярните опиати в днешно време е кафето, само че мнозина отхвърлят даже да одобряват тази концепция, въпреки и потреблението на кафе постоянно да минава границите на рационалното. Популярната черна топла и тонизираща напитка може да помогне в тези часове, когато умората стартира да натежава от ден на ден. Кафето, както учените ще потвърдят още през 1944 година може да се преглежда като пристрастяваща субстанция.

Интересен факт е, че лекарите публично назовават отхвърли от кафе или прекъсването – форма на психологично разстройство и даже го класифицират в листа с останалите сходни болести. Причината за известността му, както и за толкоз лесното пристрастяване, се дължи на обстоятелството, че кофеинът може да въздейства директно на мозъка и да го държи в добре познатато будно състояни, освен това без изключително значение дали човек се разсънва в този момент или към този момент минава опциите на своите сили. В момента на приемане, той съумява доста елементарно да се всмуква и разгради в кръвта. След това стартира своето огромно странствуване до мозъка и имено там стартира своята работа.

Трябва да се означи, че кофеинът по структора припомня на друга молекула, която мозъкът създава независимо – аденозин. Тази аналогия разрешава му разрешава да се настани трайно на местата, където би трябвало да има аденозин и по този метод да го блокира – същият извършва значима роля в мозъка – основава резултатът на отмалялост. При блокиране на рецепторите и нездравословната молекула не може да се всмуква, идващите няколко часа се основават чувството за прилив на сила. Като допълнение не би трябвало да забравяме, че други стимуланти като допамина също работят доста по-добре и въздействат на настроението.

Друг забавен резултат е, че когато аденозина не успее да се всмуква, мозъкът стартира да създава адреналин. Някои учени не преглеждат кофеина като стимулант, а като активатор за основаване на стимуланти, позволявайки на редица такива да препускат в мозъка и да основават малко по-добро въодушевление, в сравнение с може да имаме в ден без кафе. Както споделя доктор Стивън Браун, приемането му може да се опише като постовянето на дървено блокче под педала на спирачката. Ефектът продължава сред 4 и 6 часа и зависи най-вече от възрастта, размерите и други спомагателни белези.

След като се усвои от тялото, естествената функционалност се възвръща и всички останали молекули стартират да заемат първичното си място. С времето, когато тялото стартира да употребява от ден на ден и повече кафе на дневна база, освен това от най-различни форми, можем да видим по какъв начин клетките стартират да основават повече аденозинни рецептори.

Това изяснява и за какво след време всеки човек има потребност от повече и повече кафе, с цел да може да блокира. Когато човек се откаже от кафето ненадейно, следва и абсорбирането на насъбраните молекули, както и дежурното главоболие. Добрата вест е, че абстиненцията от кафето продължава сред 7-12 дни и по-късно мозъкът стартира да действа вярно и да контролира количеството на всички молекули, както и рецепторите си. В интервала на самоограничение, мозъкът влиза в норма и съумява да спре пристрастяването.

Заглавна фотография: By Julius Schorzman – Own work, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=107645

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР