Човечеството може да остане без банани заради силно заразна гъба

...
Човечеството може да остане без банани заради силно заразна гъба
Коментари Харесай

Мистериозно заболяване може да остави света без банани

Човечеството може да остане без банани поради мощно заразна гъба в почвата, предизвестява немският вестник „ Ди Велт”.
Заболяването Tropical Race 4 (TR4) се популяризира интензивно в Азия и Австралия през ХХ век, като е разпознато за първи път през 2019 година в Южна Америка – главния производител на банани.
Според специалиста по плодовете в маркетинговата компания AMI Урсула Шокемеле в Колумбия и Хондурас към този момент са затворени първите плантации. Тя съобщи, че болестта не е податливо на химическа обработка, заради което инфектираните почви няма да могат да бъда експлоатирани в продължение на най-малко 30-40 години.
Подчертава се, че TR4 поразява главно сорта Cavendish, чийто експорт покрива 95% от международната търговия с банани.
Специалистите предизвестяват, че дори дребна част инфектирана почва по подметките на фермер може да популяризира инфекцията. Болестта се популяризира бързо и заради прехвърлянето на едни и същи гени сред растенията.
Мъжките цветове на банановата палма са стерилни, а женските дават плодове без опрашване. Cavendish се развъжда безполово посредством издънките, прецизират специалистите.
Според учените в природата не съществува толкоз заплашен вид банани като Cavendish.
В доста страни в Азия, Африка и Америка тези плодове са толкоз значими артикули в храненето, както са картофите и оризът.
Ако се вземе поради, че популацията на Земята наброява повече от 7 милиарда души, възходящата потребност от храна измежду увеличаващото се население на разрастващите се страни е главната причина за увеличението на производството на банани, настояват от ФАО. По подобен метод човечеството рискува да се лиши не просто от вкусния, само че и нужен хранителен артикул.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР