Човечеството е оживяло в много по-трудни времена. Трябва да има

...
Човечеството е оживяло в много по-трудни времена. Трябва да има
Коментари Харесай

Проф. Даниел Вълчев към политиците: Свалете агресията в говоренето!

" Човечеството е оживяло в доста по-трудни времена. Трябва да има оптимизъм. Нещата по някакъв метод ще се оправят ". Това съобщи пред БНР проф. Даниел Вълчев - декан на Юридическия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски " и някогашен министър на образованието в държавното управление " Станишев ".

" Въпросът е, че в България имаме 4-5-6 огромни тематики, които се вършим, че не виждаме, а се караме за някакви неща, които евентуално са значими, само че не са най-важните. Нека да спорим и да веем флагове, само че дано въпреки всичко да свършим и някаква работа ", разяснява той в изявление за предаването " 12+3 " по стратегия " Хоризонт ".

За него в едно общество има 3 значими неща - хората, инфраструктурата и реда. За хората не поставяме старания, инфтаструктурата - даже в случаите, когато я вършим, не умеем да я поддържаме, а реда - харесваме реда, само че когато можем да го заобикаляме, заключи проф. Вълчев и добави, че всичко е въпрос на организация.

" Ние се препираме и джафкаме, а ни е мъчно да създадем обикновени неща, " разяснява той.

Проф. Вълчев разяснява политическата обстановка в страната: " Такива неща, които се случват в последните 2 години, никой не си е въобразил преди този момент. Демокрацията си има избрани правила и процедури. Големият въпрос е, че тя не работи - едни и същи правила и процедури не работят по еднакъв метод в друга обществена среда ".

" Истината е, че ние не харесваме доста представителната народна власт, нямаме доверие на хората, за които гласуваме, доста бързо се разочароваме от тях, непрекъснато търсим нещо ново, всевъзможни причудливи ръководства сме претърпяли, изключително в последно време. И по този начин - това е народна власт ", продължи той.

Според него на нашите ширини се харесва повече някой, който силово постанова нещата: " Някой, на който малко да се сърдиш, да разказваш вицове за него, само че в последна сметка, когато те питат, ще кажеш " Той си е от нашата рогозка " ".

По думите му президентските републики нямат по-лоши харектеристики от тези на парламентарните.

" Ние дълго време си представяме, че като променим един закон или няколко конституционни разпореждания, внезапно обществото ще се промени. Това не става. Обикновено логиката демонстрира, че е противоположното - когато обществото узрее за нещо, среща се някой законодател, парламентарен законодател, който да направи съответната смяна, " разяснява той.

Проф. Вълчев напомни, че 2-3 години имаше същия спор по отношение на мажоритарната и пропорционалната изборни системи: " Мажоритарните системи на пръв взор наподобяват симпатични, тъй като имаш опция да гласуваш за съответни персони. Мажоритарните системи мощно деформират пропорционалността на представителството. После пък ще пристигна противоположният спор - не би трябвало ли назад да минем към пропорционални системи ".

В момента получаваме това, което заслужаваме, счита Даниел Вълчев. " Обществото е разпокъсано, има някакви окопни войни, не си приказваме, жигосваме се взаимно - по този начин не се гради общество и не се реализира триумф. Това се възпроизвежда в политическия живот ".

Според него това, че вървим толкоз постоянно на избори, значи, че сме доста разграничени и партиите избират да стоят на твърдите си ядра, с цел да не ги разочароват, и това ги прави несговорчиви:

" Прокопахме един окоп - от една страна хората споделят, че им е омръзнало от ГЕРБ и Борисов, други споделят " Добре, но вижте какво идва по-късно ". Докато това не се преодолее, ще бъде мъчно да се върви напред. Нямаме силата да създадем оценка на претърпяното. Трябва да създадем рационална оценка и да забележим, че обществото не може да се лашка до безконечност. Има 4-5 неща, които би трябвало да се създадат, само че не съм сигурен, че те са в декларацията на Политическа партия ".

Към предварителни парламентарни избори вървят нещата, сподели проф. Вълчев и добави, че изборите постоянно са контекстуални - те могат да възпроизведат същия резултат, само че могат да дадат и много друг резултат. По думите му сега голям брой хора търсят политическото си посланичество.

Той се обърна към политиците - малко да смъкват експанзията в говоренето: " Много тежки приказки се споделят, а по-късно не знаеш с кого ще би трябвало да седнеш на една маса за договаряния ".

Много дълго, повече от 30 години, повтаряме, че политиката е мръсно занимание и че хората влизат в нея, с цел да се обогатяват, означи още проф. Вълчев. Според него това убива желанието на естествени хора да влязат в политиката. " Не бива да се сърдим, че основно политкомисарите са останали отпред на партиите. Не всички, несъмнено, има и много свестни хора ".

Големият въпрос е, че самите идеологически окопи са по този начин прокопани, че няма никакъв диалог, изясни той. Според него доста значимо ще бъде дали на изборите партиите ще се извърнат още веднъж към твърдите ядра, тъй като в случай че стане по този начин - в идващия парламент още веднъж ще бъде доста мъчно. По думите на проф. Вълчев, това не може да продължи прекомерно дълго време. Има значими неща за решение, не може да се занимаваме единствено с избори, сподели той.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР