Чочо Владовски е роден в гр. София на 20 март

...
Чочо Владовски е роден в гр. София на 20 март
Коментари Харесай

Днес дори в музея няма мелници - ЧОЧО ВЛАДОВСКИ

Чочо Владовски е роден в гр. София на 20 март 1956 година в музикалното семейство на Христо Владовски – солист флейтист на Софийската филхармония.

От дребен стартира да се занимава с музика, в началото – с цигулка, след това – с флейта, с която се записва в музикалната гимназия в София.

Голямо въздействие върху музикалното си развиване получава от по-големия си брат – Трошан Владовски , китарист на Сребърните гривни , една от първите рок групи в България.

В Музикалната гимназия, повлиян от музиката на Джетро Тъл , Лед Цепелин и Дийп Пърпъл , дружно със съученика си Иван Лечев вършат първата си „ читалищна група “ през 1970 – 1971 в читалище „ Пробуда “.

Изключен от учебно заведение поради „ неблагонадежност “ към комунистическата система на образование, той стартира креативния си път през 1972 година със състава на Сребърните гривни .

Попадайки в среда на музиканти като Иван (Ванко) Пеев и Александър Петрунов (Сашо Гривната) , Чочо за малко време се приспособявя като бек вокал, флейтист и перкусии.

По това време се вършат основно кавъри на известни песни на Ийгълс , Дуби Брадърс , Фрии , Дийп Пърпъл , в които Чочо се изявява и като фронт-вокал.

През 1974 година стартира работа и прави няколко музикални турнета с Митко Щерев и 6+1 . През този интервал работи с известните имена в българския рок – Илия Караянев (Личо Стоунса) , Ванко „ Филибето “ и други

За малко време твори и с група Диана Експрес .

През интервала 1975 – 1978 година работи с Емил Димитров в неговия оркестър Синьо-белите .

През на 1979 година Чочо стартира да пее с неотдавна образуваната рок група Тангра , взимайки присъединяване в Младежкия конкурс за занимателна ария.

Групата печели първо място с песента „ Очакване “ и по-късно отпътува на Златни пясъци където свири през летния сезон. В този интервал с изключение на Чочо в групата работят: Константин Марков („ Косьо “) – бас, Борислав Цонев („ Боби “) – китара, Борислав Панов („ Боти “) – клавири и цигулка, кръстник на Тангра , Антон Бубев („ Капъша “) – барабани.

Репертоарът включва кавъри на Канзас , Status Quo , Free и други, само че към този момент има и български авторски песни.

Повторно Чочо стартира работа с Тангра през 1980 – 1982 година, като изпява най-големите шлагери на групата: „ Нашия град “, „ Богатство “, „ Любовта, без която не можем “ по музика на Борис Карадимчев , текстове на Александър Петров и аранжименти на Тангра .

Следват турнета в България и в чужбина, Съюз на съветските социалистически републики, Германска демократична република, като триумфът им е голям. През 1983 година групата има покана за турне в Чехословакия, само че Министерство на вътрешните работи – респективно Комитет за Държавна сигурност (на НРБ), отхвърля паспорт на Чочо . Това е тежък удар за цялата група, която след това се разпада.

След 1984 година Чочо работи за малко с Развигор Попов и Мими Иванова като соло реализатор. Впоследствие стартира независима кариера и се ориентира към осъществявания в жанр поп.

Сътрудничи си с композиторите Тончо Русев , Стефан Димитров, Вили Казасян и други От този интервал е шлагерът „ Безсъние “, още веднъж по музика на Борис Карадимчев и текст на Александър Петров .

Пропадах някъде, само че всичко беше същинско –
страха от удара, упованието, конфликта.
А след това кацнах върху мислите
и потеглих по света, нарамил кръста си.

Като орден върху ревера сив на времето
оглеждах от високо всички улици.
И виждах рицарите, стъпили във стремето
на своите мотори с дребни блудници.

А Дон Кихот, прегърнал крепко чашата
във кръчмата спореше със неверници,
които го закачаха от масите,
че през днешния ден даже в музея няма мелници.

И така изгубил в прощален мирис доверие
започнах да подпитвам страхливо хората:
къде стартира пътят към вярата
и свършва кръстопътят на умората?

Пропадах някъде, въртях се във доспехите
и се разсъниха гол от писъка напразно.
Моторен звук потъваше във ехото
със рокерите, тръгнали нанякъде.

През 1989 година издава независим албум, озаглавен „ Цветан Владовски “.

През 1996 година издава втория си албум „ Богатство “.

От началото до края на 90-те години Чочо Владовски извършва българските версии на началните песни на доста от анимационните сериали на „ Дисни “, като „ Патешки истории “, „ Чип и Дейл: Спасителен отряд “, „ Приключенията на Гумените мечета “ и други

Нека си спомним за една добра душа и популярен създател!

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР