Членството на Украйна ще направи НАТО по-силен“, каза днес украинският

...
Членството на Украйна ще направи НАТО по-силен“, каза днес украинският
Коментари Харесай

Зеленски бе посрещнат като рокзвезда във Вилнюс, но НАТО не покани Украйна за членство. Поне засега


Членството на Украйна ще направи НАТО „ по-силен “, сподели през днешния ден украинският президент Володимир Зеленски в литовската столица Вилнюс, която е хазаин на основна среща на върха на НАТО до на следващия ден вечер.

Заленски беше посрещнат като рокзвезда от десетки хиляди литовци на централния площад във Вилнюс. „ НАТО ще даде сигурност на Украйна. Украйна ще направи НАТО по-силен “, съобщи Зеленски, преди да участва дружно с литовския си сътрудник Гитанас Науседа на гала по издигането на украинско знаме, донесено особено от Бахмут.

В първия ден от срещата си на върха във Вилнюс водачите на страните от НАТО се съгласиха, че бъдещето на Украйна е в Алианса, само че към този момент няма да насочат публична покана към страната да се причисли, съобщи организация ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Лидерите от НАТО са постигнали съглашение по какъв начин да дефинират бъдещите си връзки с Украйна, в това число нейната кандидатура за участие, оповестиха четирима дипломати. По думите на един от тях окончателната дефиниция на декларацията за бъдещето участие на Украйна в алианса ще гласи, че НАТО „ ще бъде в положение да насочи покана към Украйна да се причисли към алианса, когато съдружниците са съгласни и изискванията са изпълнени„.

Украинският президент Володимир Зеленски неведнъж прикани съдружниците публично да поканят Украйна да се причисли към НАТО, което е нужна първа стъпка за пускане на процедурата по присъединение.

Вместо това обаче водачите обвързват евентуалната покана с повишение на оперативната съгласуемост на украинските въоръжени сили с армиите на НАТО и с „ спомагателни промени в региона на демокрацията и сигурността “, се показва в декларацията. Алиансът също по този начин декларира, че ще поддържа Киев по пътя на промените, като външните министри от НАТО постоянно ще правят оценка напредъка на Украйна.

„ Бъдещето на Украйна е в НАТО “, акцентират въпреки всичко съдружниците. Алиансът се отхвърли от условието Украйна да извършва така наречен План за деяние за участие (ПДЧ), като на процедура отстранява това затруднение по пътя на Киев към алианса.

Резултатът от срещата на върха евентуално ще разочарова Зеленски, който по-рано през днешния ден съобщи, че „ е неуместно “ въпросът за участието на Украйна да остане отворен. Украинският президент ще се срещне с водачите от НАТО по-късно довечера.

Лидерите са се договорили за дълготраен пакет помощи за Киев, за задълбочаване на политическите връзки и за ускорение на присъединението на Украйна след отправяне на публична покана, се споделя в изказването.

Съюзниците от НАТО обявиха и че са съществено обезпокоени от „ злонамерените действия “ на Иран и приканиха Техеран да спре военната си поддръжка за Русия, в това число доставките на дронове-камикадзе.

Към Русия Североатлантическият пакт се обръща с огромна доза дипломатичност и без закани.

„ Мирът в евроатлантическата зона е разрушен на пух и прахуляк. Руската федерация наруши нормите и правилата, поддържащи постоянния и предсказуем европейски ред на сигурност “, написа в официално съобщение, оповестено на уеб страницата на НАТО.

„ НАТО не се стреми към борба и не съставлява никаква заплаха за Русия. Но в светлината на нейните враждебни политика и дейности ние не можем да я считаме за наш сътрудник. Всякакви промени в връзките ни зависят от прекъсването на агресивното държание на Русия и цялостното съблюдаване от нейна страна на интернационалното право. Ние сме подготвени да държим отворени каналите си за връзка с Москва, с цел да управляваме рисковете и да ги понижаваме, за попречване на ескалацията и повишение на прозрачността “, се споделя още в официалното съобщение.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР