Членовете на Висшия съдебен съвет, които поискаха предсрочното освобождаване на

...
Членовете на Висшия съдебен съвет, които поискаха предсрочното освобождаване на
Коментари Харесай

Петима от прокурорите, подали сигнал срещу Гешев, отказаха отвод

Членовете на Висшия правосъден съвет, които желаеха предварителното освобождение на основния прокурор Иван Гешев, отхвърлиха да си създадат отказ. Това беше поискано при започване на съвещанието на Съвета от Гешев, който пожела да бъде представляван от юрист. 
 
" В случай, че същите не си създадат отказ с процедурите на Висш съдебен съвет, смятам че по този въпрос би трябвало да се произнесе Комисията за попречване на спор на ползи към Висш съдебен съвет с оглед определяне на обективността и непредубедеността на шестте члена на Висш съдебен съвет ", съобщи Гешев при започване на съвещанието.  
 
Висш съдебен съвет би трябвало през днешния ден да се произнесе дали настояването на членове на Прокурорската гилдия за отстраняването на основния прокурор поради тежко нарушение на служебните е възможно.  
 
" Смятам, че избрани лица, които са част от правосъдната власт и са извънредно лимитирани, а може би вероятно и във Висш съдебен съвет, се пробват да трансфорат правовата страна в дрипава риза. Ще направя всичко допустимо в полза на българските жители и на правосъдната власт това да не се случи. Тези 6 индивида нямат, не юридическо право да вземат участие в тази процедура, те нямат морално право да вземат участие в тази процедура ", добави основният прокурор. Гешев уточни, че членовете на Висш съдебен съвет би трябвало да решат дали основанията в елементи би трябвало да бъдат прегледани в намерено или закрито съвещание. 
Крум Зарков пък отвърна: " Времето на закритото свърши ".
 
От шестимата внесли искане за предварително освобождение на Гешев - Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Йордан Стоев, Георги Кузманов и Калина Чапкънова отхвърлиха да създадат отказ. Към момента Огнян Дамянов към момента не е изразил мнение. Въпросите да се вземат решение във Висш съдебен съвет, а не с конференции и недомлъвки, съобщи преди началото на съвещанието правосъдният министър Крум Зарков.  
 
Зарков уточни, че има разнопосочни изказвания - " правени ли са такива записи, кой ги е правил, употребявани ли са за насила и изнудване ". Според него Висш съдебен съвет би трябвало да бъде органът, който намерено да даде отговорите на тези въпроси, съобщи БГНЕС. 
 
" Процедурите са написани от Висш съдебен съвет във вътрешни правила. В момента ще се преглежда допустимостта и редовността на първата почнала процедура. За втората, която беше импортирана преди няколко дни тече период за предоставяне на мнение от основния прокурор ", сподели Зарков и посочи, че срокът е 7 дни. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР