Членовете на Съвета за електронни медии единодушно решиха да не

...
Членовете на Съвета за електронни медии единодушно решиха да не
Коментари Харесай

СЕМ реши: Кошлуков остава в битката за БНТ

Членовете на Съвета за електронни медии единомислещо взеха решение да не отстраняват от състезанието за нов началник на Българска национална телевизия настоящия общоприет шеф. С 5 на 0 гласа Съвет за електронни медии реши през днешния ден да допусне някогашния народен представител и тв водещ до чуванията на претендентите за поста, които ще се състоят на 27 и 28 юни.

Така членовете на медийния регулатор не се вслушха с апела на 20 обществени персони, които желаеха Съвет за електронни медии да не позволява Кошлуков до финалните събеседвания.

Те мотивираха настояването си с аргумента, че „ законът слага висока летва към претендентите за длъжността “ и че настоящият шеф на Българска национална телевизия не дава отговор на законовите условия за „ публичен престиж “ и „ професионално самопризнание “.

На съвещанието на Съвет за електронни медии през днешния ден Пролет Велкова, която влезе в съвета в Народно заседание по предложение на „ Демократична България “, разяснява, че по отношение на Кошлуков въпросните критерии биха могли да се слагат на разискване.

Тя обаче отхвърли да гласоподава срещу отстраняването му с разяснение, че на този стадий от състезанието това може да докара до правосъдно обжалване, което да въвлече Съвет за електронни медии в юридически процедури. Същото мнение изрече и Симона Велева, която стана част от Съвет за електронни медии дружно с Велкова по предложение на „ Продължаваме промяната “.

Освен Кошлуков, членовете на Съвет за електронни медии позволиха до събеседванията и останалите 7 претенденти за нов шеф на медията - Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакиева, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова. Така надзорният орган удостовери мнението на техническата комисия по организирането на процедурата. Преди седмица тя излезе с решение, че документите на всички кандидати дават отговор на изискванията на състезанието.

В изброения ред и по четирима дневно претендентите ще бъдат изслушани при започване на новата седмица. Изслушванията стартират в 10,30 ч, като за всеки претендент ще бъдат отделени по 85 минути.

В първите 15 той ще показа себе си и концепцията си, по-късно ще има 25 минути за въпроси от страна на членовете, 20 минути - за отговори, като те могат да бъдат удължени с още 10 минути. Накрая по традиция ще бъдат оставени по 5 минути за въпроси от страна на чиновниците в Българска национална телевизия и по още 10 минути за отговори.

Съвет за електронни медии ще гласоподава за новия общоприет шеф на публичната телевизия на 29 юни.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР