Членовете на Камарата на представителите в американския конгрес приеха в

...
Членовете на Камарата на представителите в американския конгрес приеха в
Коментари Харесай

Намаляват пенсиите на американските президенти

Членовете на Камарата на представителите в американския конгрес одобриха в понеделник законопроекта, налагащ таван на размера на пенсиите, които някогашните президенти взимаха до момента.

Плановете на американските конгресмени предвиждаха годишните пенсии на някогашните държавни водачи да се понижат с 5 хиляди $. В момента петимата живи някогашни президенти взимат по 205 хиляди $, предава БГНЕС.

По време на съвещанието съвсем всички опазиха тезата, че някогашните държавни глави заработват така и така милиони долари от изнасянето на лекции и продажбата на записките си, че да се нуждаят от в допълнение държавно подкрепяне.

Както означи и по-рано основателят на плана – републиканецът Джоди Хейс „ сега няма потребност средствата на данъкоплатците да се употребяват за поддръжка на някогашните държавни лидери”.

Освен съкращаването на размера на пенсиите, новоприетият закон планува и понижение на средствата в размер на 500 хиляди $ годишно, от които всичките някогашните президенти се възползват за наемането на офисни пространства и заплащането на щатните си чиновници. Според проектите тази сума ще бъде автоматизирано понижена до 350 хиляди $ в границите на идващите 5 години, а по-късно и до 250 хиляди.

Плащанията на някогашните държавни глави от държавната хазна се разграничават обаче доста сега. Така, да вземем за пример Джими Картър е получил през 2016 година едвам 230 000 $, а Джордж Буш-старши - три пъти повече (малко над 600 хил.). Най-голямата дадена сума също принадлежи на семейство Буш. Според одитите през въпросната година Буш-младши е взел 800 000 $.

Годишната аренда за офис на Барак Обама пък се чака, че ще бъде сред 500 и 550 хиляди $ годишно.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР