Членове на Надзорния съвет на Meta - външният орган, който

...
Членове на Надзорния съвет на Meta - външният орган, който
Коментари Харесай

Надзорният съвет на Meta: Мъск, не вбесявай рекламодателите

Членове на Надзорния съвет на Meta - външният орган, който е последна инстанция на модераторите там - направиха оценка на първата седмица на Илон Мъск като притежател на Twitter - частично положителна, частично - не.

Още преди дни Декс Хънтър-Торик, работил преди и за Зукърбърг, и за Мъск, а в този момент член на Надзорния съвет, означи:

" Отне на Марк Зукърбърг към 15 години да осъзнае, че не би трябвало да има неограничена власт над свободата на словото на милиарди. Отне на Илон Мъск към три дни. "

Коментарът е във връзка къс туит от преди седмица, в който Мъск се зарича да сътвори личен Надзорен съвет за Twitter.

" Както Meta откри, когато бързаш, от време на време чупиш неща ", добавя Хънтър-Торик.

Алан Ръсбриджър, също част от Надзорния съвет и някогашен редактор в " Гардиън ", обаче е по-критичен:

" Не можеш да вбесяваш рекламодателите ", означи той.

Именно това се случи в петък, когато Мъск уволни 50% от чиновниците и се наложи от компанията да подчертаят, че по-малко хора са изхвърлени от департамента, отговарящ за модерирането на Twitter. Притеснението на рекламодателите е, че с по-малко модератори Twitter бързо ще се трансформира в обичано място на противоречиви, хомофобски, расистки изявления, апели за принуждение и прочие. 

Това терзание е ненапълно целесъобразно, имайки поради поръчката на Мъск за повече независимост на словото в платформата. Милиардерът постоянно е практикувал радикална версия на главния либерален принцип - даже по американските стандарти.

От Надзорният съвет на Meta акцентират, че биха работили и с други компании - което е не напълно дискретна покана към Мъск да се възползва от техните услуги. Това ще придаде тежест на самия Съвет, който сега е привързан единствено с Meta и никой още не може да реши дали те не са просто метод Зукърбърг да си измие ръцете от гафовете с модерирането във Фейсбук.

Мъск експлицитно даде обещание, че няма да се връщат сметки на хора, изгонени от платформата, преди всеки случай да бъде съветван с самостоятелни специалисти. Този намек е ориентиран най-вече към слуховете, че Мъск ще възвърне достъпа на Доналд Тръмп до платформата - директно преди опита на бившия президент да се върне на поста.

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР