Членката на Европейския съюз Унгария е на път да се

...
Членката на Европейския съюз Унгария е на път да се
Коментари Харесай

Унгария се забърка в нов скандал: получила е 11 украински военнопленници от Москва, но ги крие от Киев


Членката на Европейския съюз Унгария е на път да се забърка в нов тежък дипломатически скандал. Държавата, която в лицето на своя водач Виктор Орбан най-открито поддържа Путин, бе уличена, че по неведоми пътища е получила от Русия 11 украински военнопленници и от дълго време ги крие на своя територия без всевъзможни пояснения.

Министерството на външните работи на Украйна, Координационният щаб по въпросите на военнопленниците и други свързани с тях органи се пробват безрезултатно да върнат вкъщи 11-те украинци, които Унгария, без да уведоми Киев или интернационалните правозащитни организации, е приела от Москва, заяви представителят на министерството Олег Николенко.

Всички опити на нашите дипломати да открият директен контакт с жителите на Украйна се провалиха. <…> Фактически пленниците са държани в цялостна изолираност, нямат достъп до свободна информация, срещали са се с родственици в наличие на трети лица и им отхвърлят контакт с посолството на Украйна “, съобщи Николенко.

Опитите на украинската страна да стартира разговор с унгарските управляващи по публични дипломатически канали бяха пренебрегнати, добави той.

„ Подобни дейности на Будапеща слагат под подозрение филантропичните претекстове за отвеждането на украинци в Унгария. Нещо повече – те могат да бъдат квалифицирани като нарушаване на заложените в Европейската спогодба права и съществени свободи на индивида “, акцентира Николенко.

От Киев настояха пред унгарската страна неотложно да позволи на украинския консул да посети военнопленниците, с цел да реши той тяхното физическо и психическо положение, да ги запознае с правата им и да им окаже незабавна консулска помощ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР