Членът на ВСС Красимир Шекерджиев: Кому е нужен такъв анализ?12

...
Членът на ВСС Красимир Шекерджиев: Кому е нужен такъв анализ?12
Коментари Харесай

16 от 18 съдии отказаха да инспектират спецсъда


Членът на Висш съдебен съвет Красимир Шекерджиев: Кому е необходим подобен разбор?

12 висши съдии и 4-ма техни сътрудници от апелативни съдилища, изтеглени посредством чоп да вършат разбор на активността на спецсъда, отхвърлиха да вземат участие в инспекцията. Членовете на комисията от общо 18 магистрати бяха избрани на съвещание във вторник.

Анализът на спецсъда и спецпрокуратурата бе предоставен от Пленума на Висш съдебен съвет преди седмица по гледище на служебния министър Янаки Стоилов. Днес обаче в мнение Наказателната гилдия на Върховния касационен съд остро възрази против основаването на такава комисия, защото съгласно Закона за правосъдната власт сходни инспекции се вършат от Инспектората към Висш съдебен съвет и не може да се разпорежда такава активност на висши и апелативни съдии, без инспектори въобще да вземат участие. Освен това в интервала 2012-2015 година е бил юридически към този момент разбор на активността на спецправосъдието и не е ясно изводите от него отхвърлени ли са, че би трябвало още един.

“Кое постанова да вършим разбор в този момент? По чия самодейност се прави - на Висш съдебен съвет, на някоя от другите управляващи? Запознах се с протокола от съвещанието, на което бях в отпуск, и в действителност не разбирам целесъобразността на сходно деяние. Дебатът потегля от един неприет законопроект, на едно необуздано Народно заседание!”, съобщи членът на Висш съдебен съвет Красимир Шекерджиев.

Служебният министър Янаки Стоилов му отговори, че не е нужно дебатът да се връща към, “вече решени дела”. Другата седмица Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет щяла да реши да търси други “проверяващи”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР