Член на Комисията по избор на национален футболен селекционер на

...
Член на Комисията по избор на национален футболен селекционер на
Коментари Харесай

Луд скандал в Босна покрай назначението на Ивайло Петев за национален селекционер

Член на Комисията по желание на народен футболен селекционер на Босна и Херцеговина направи забавно разобличаване за протеклото през вчерашния ден разискване на кандидатурите. Един от главните любимци за позицията е българинът Ивайло Петев. Сега Вико Желкович, който е и началник на Футболния съюз на Република Сръбска, изясни по какъв начин е протекла процедурата и беше безапелационен, че желае отстраняването на Елведин Бегич от позицията почетен президент на Босненската футболна федерация.

„ Ситуацията е кристално ясна. Няма потребност да се крием зад завесите, защото обстоятелствата са такива: президентът Бегич не желае да одобри, че би трябвало да напусне позицията си. Той го прави по извънредно противен метод и се пробва да провали избора на селекционер на националния тим. Иска да покаже, че Федерацията няма да работи, както беше през целия му мандат “, разгласи Желкович пред локалното издание „ Мондо “.

„ Комисията си свърши работата и излъчи претендент. Резултатът беше 3:1 в интерес на Петев. Нашият избор беше показан на Изпълкома на Футболния съюз на Босна и Херцеговина. Преди съвещанието на Изпълкома, Бегич, който не участва персонално на сесията, се е обаждал на членовете. Твърдял е, че изборът на Ивайло Петев не дава отговор на босненските ползи. Интересно е за какво? Ако бяхме предложили друго име, а не това на българския експерт, щеше да се случи същото “, добави членът на Комисията по желание на селекционер.

Вико Желкович разгласи, че желае оставката на Елведин Бегич от позицията на почетен президент. Той е безапелационен, че това не е акт на реваншизъм, а поправяне на неправда към именития Ивица Осим, защото Бегич още веднъж е потвърдил, че работи против ползите на националния тим на Босна и Херцеговина.

„ Съжалявам, че нямах право, преди да гласоподавам като член на Изпълкома, защото нямаше да разреша на Бегич да се изравни по внушителен пост с именития Ивица Осим. Сега на всички е ясно каква неточност са създали. За благополучие, ще имам право да поправя тази неправда на Конгреса на Футболния съюз. Действията ми не са реваншизъм поради проваления избор на селекционер, а защото през последните шест месеца се срещах с Бегич доста пъти и той явно работи против ползите на националния тим. Днес беше епилогът на доказателствата, че той не заслужава позицията си “, разяснява Вико Желкович.

„ Не желая да разясня думите на Бегич, който ме назовава измамник, защото дейностите му изцяло поддържат моите думи. Искам да бъда свестен ясно, че Ивайло Петев не е еднолично предложение на Звездан Мисимович. Двамата с Емир Спахич организираха доста диалози с огромен брой претенденти. Направиха предложенията си пред комисията и ние направихме своя избор. Бегич се пробва да опетни реномето на Звездан, който е направил извънредно доста за босненския футбол. Това обаче няма да стане, защото Комисията и аз персонално предпочетохме Петев. Изборът беше сред него и Сергей Барбарез и ние избрахме българина. Очевидно е, че Бегич не може да се помири с обстоятелството, че повече няма да е №1 във Федерацията и продължава да спъва нейната работа. “

Тъй като обстановката с избора на селекционер на националния тим на Босна и Херцеговина остава замразен, а квалификациите за Мондиал 2022 са прекомерно близо, Желкович признава, че има възможност отпред на тима да застане Фарук Хаджибегич, който неотдавна беше освободен от националния отбор на Черна гора.

„ Не желая да забърквам имена, защото няма да е почтено по отношение на всички специалисти, които участваха в избора. Ние определихме своя претендент и това е Ивайло Петев. Не виждам причина кандидатурата да не бъде утвърдена. Единствено може да се смята за минус, че е направена и утвърдена от мен, който съм сръбски представител. Няма потребност от нови диалози с други претенденти. Повтарям, че казусът не е в Ивайло Петев. Всяко друго предложение, което беше излязло от мен, щеше да има същата реакция от Бегич. Ние в Комисията си свършихме работата и излъчихме предложение за селекционер. В последния миг обаче Бегич излиза и твърди, че това не било в полза на босненците. Затова приканвам босненските представители в Изпълкома да обмислят ходовете си, защото Елведин Бегич не е по-голям босненец от тях. Той цели да разцепи Изпълкома, само че няма да успее. Сега за нас, жителите на Република Сръбска (б.р. - съставка от Босна и Херцеговина), престоят коледните празници. Това са светли дни. След това ще забележим какво ще се случва със селекционера на Босна и Херцеговина “, приключи Желкович.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР