Читателка върна книги след 50 години закъснение. Това не е

...
Читателка върна книги след 50 години закъснение. Това не е
Коментари Харесай

50 години по-късно: Русенка върна книги на библиотека

Читателка върна книги след 50 години забавяне. Това не е сюжет на филм, а действителна история от Русе. Изданията са благосъстоятелност на районната библиотека „ Любен Каравелов “.

На връх 8 март в Регионалната библиотека в Русе идва пратка – две книги, опаковани в розово, и писмо. Едната е преводна - „ Критика на главните посоки в актуалната буржоазна хармония “, а другата – на съветски език „ Философский словарь “. Книгите са издадени в края на 60-те години и носят печата на библиотеката. А коя е дамата, решила да върне книгите след толкоз години, по този начин и не излиза наяве, тъй като писмото е анонимно, а списък за този интервал не се пази.

" От писмото й се разбра единствено, че тя е учила преди 50 години в Русе, била е в горния курс на образование и е употребила тези книги за подготовката си по уроците си по философия. След което напуща града. И след половин век, към този момент пенсионерка, и доколкото разбрахме – прекомерно надалеч от нашия град, взема решение собствеността на библиотеката да я върне назад ", споделя Татяна Савова – връзки с обществеността.

Жената признава, че постъпката й не е за образец и е написала опрощение.

" От това, което написа в писмото, клони към пробуждане на съвестта, човешката й съвест и обществена съвест, по тази причина взема решение да върне тези книги на библиотеката. Което е жест, похвално, само че е по-добре читателите да си върнат книгите в точния момент ", уточни Татяна Савова – връзки с обществеността.

От библиотеката признават, че чак такова забавяне не е имало.

" За първи път ни се случва да ни върнат книгите след 50 години. Това е казус. Нашите читатели са общо взето правилни, заради това, че те имат потребност от библиотеката. И с цел да употребяват нашите услуги, би трябвало да съблюдават разпоредбите ", сподели Теодора Пейчева – Дянкова – гл. библиотекар.

Библиотекарите споделят, че се пробват да бъдат оптимално толерантни към читателите си. И са поставили таван на санкциите.

" Започва от 10 стотинки дневно за библиотечен документ и завършва на 35 лв., защото ние сме решили, че това е една относително търпима сума, която има темперамент на глоба, само че въпреки всичко не е толкоз мъчителна. В последна сметка ние не желаеме да глобяваме хората, да се караме с тях и да ги отблъскваме от институцията, тъй като за нас е значимо да идват, също по този начин е значимо и книгите да са в непрестанно послание ", счита Теодора Пейчева – Дянкова – гл. библиотекар.

За по-ценните книги – първи издания или единични бройки, глобите са по-сериозни и дори може да се стигне до съд.

" За скъпите книги, културно завещание – глобата може да стигне 2 хиляди лв. ", акцентира Теодора Пейчева – Дянкова – гл. библиотекар.

Библиотеката в Русе се стреми да е в крайник със актуалните технологии и всеки четец има собствен цифров профил. По електронен път се разпращат напомняния за крайния период за връщане, а също и книгите да бъдат презаписвани.

" Имаме платформа, която изпраща известие, т.е. тя комуникира вместо нас с всичките ни 10 хиляди консуматори ", сподели Теодора Пейчева – Дянкова – гл. библиотекар.

Но тук се ценят и старите неща, които също носят информация, а и към този момент не могат да се видят на никое място. Затова имат и музей.

" Тъй като тези книги към този момент са отчислени, те ще намерят място дружно с писмото, в нашия ретромузея, който се намира горе, в нашата часовникова кула. Тук има още кинопроектор, пишещи машини, най-ценното – експозиция от екслибриси. И други неща, които са ни помагали в работата през годините ", сподели Младен Минев – библиотекар.

За предходната година невърнатите в период книги са 204, което значи, че недобросъвестните читатели са към 40. И в случай че тези хора към този момент ги е позор да престъпят прага на библиотеката, биха могли да последват образеца на тази дама, и да върнат книгите по пощата. Но дано не чакат 50 години.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР