Чип-индустрията в САЩ и Европа се стреми да диверсифицира не

...
Коментари Харесай

Чип-индустрията ще се нуждае от реформа през 2023


Чип-индустрията в Съединени американски щати и Европа се стреми да диверсифицира освен производството, само че и всички елементи от веригите за доставка (снимка: CC0 Public Domain)

Общата пазарна капитализация на десетте най-големи световни компании за чипове е намаляла с 34% за една година: от 2,9 трилиона $ през ноември 2021 година до 1,9 трилиона $ към ноември 2022 година Влияние имат всички световни стопански проблеми — инфлацията, повишаващите се лихвени проценти, по-ниското потребителско доверие, съмненията на фондовите пазари, геополитическата конюнктура и комерсиалните войни.

Съществен принос за спада има геополитическата картина, проучват експертите на Deloitte в нов отчет за положението на полупроводниковата промишленост. В своя анализ на вероятностите пред бизнеса с чипове през 2023 година анализаторите приказват още за икономическа неустановеност, спирания във веригите за доставки, достъп до значими първични материали и цени на силата в международен мащаб – и изключително в Европа.

Решението на Съединени американски щати от октомври 2022 година за стягане на разпоредбите към износа на съвременни полупроводникови технологии за Китай евентуално ще образуват пейзажа за цялата промишленост през 2023 година, се споделя в отчета. В отговор на рестриктивните мерки доста компании за чипове понижават разноските, редуцират броя на чиновниците и изтласкват обратно във времето – но не анулират – финансовите разноски за спомагателен потенциал. През 2023 година финансовите разноски ще бъдат по-високи спрямо 2020 година, акцентира Deloitte, само че ще останат по-ниски от предходните упования за годината.

Съображения

Картината не е чак толкоз мрачна, колкото звучи на пръв взор. Deloitte чака, че 2023 година „ може да работи като пауза, която дава време за ободряване и разрешава на промишлеността да обмисли “ проблеми, в това число:

изместване на производството по-близо до родна територия – както посредством напълно нови заводи, по този начин и посредством разширение на съществуващите уреди, при необятно използване на така наречен „ friendshoring “, защото промишлеността и държавните управления признават, че никоя страна или район не може да бъде същински самодостатъчен в това отношение;

ръководство на рисковете и провокациите от диверсификацията, които идват с локализацията и поддържането на „ friendshoring “;

цифрово трансформиране и дигитализиране на доста елементи от процеса: финансово обмисляне и интервенции, ръководство на поръчки и веригата за доставки.

Местене на производствата

Сега задачата на производителите на чипове в Съединени американски щати и Европа е да създадат вътрешния си промишлен потенциал по-самостоятелен, се споделя в отчета на Deloitte. Това е мъчно. Има доста и разнообразни типове чипове, предопределени за разнообразни приложения, надлежно за разнообразни крайни пазари. Различните чипове изискват разнообразни размери на пластините, разнообразни технологии на обработка, разнообразни материали, уреди, принадлежности за планиране и приемливост към радиация, се отбелязва в отчета.
още по темата
Болката тук е, че в някои случаи има единствено един-единствен производител или източник за сериозна част. Това усилва рисковете, защото единичният снабдител може да бъде погубен от естествено злополучие, боен спор, зараза, или разстройства в сродни браншове, от които е подвластен, да вземем за пример енергетиката.

Някои производители се стремят към изнасяне на индустриалните мощности далеко (offshoring), други – на родна територия (reshoring), трети търсят по какъв начин да изградят мощности на другарска земя (friendshoring). „ Вземането на решение по отношение на този микс ще е друго за всеки производител и за всяка страна – и тъкмо това ще направи 2023 година забавна година “, се споделя в отчета.

„ Решенията ще отекнат в идващите години: нови или разширени уреди, градени през 2023 година, евентуално ще продължат да работят през 2030 година и по-късно, надлежно същото важи и за веригите на доставки “, акцентират анализаторите.

Интересното е, че купувачите стартират да показват желания за това къде се създават чиповете, които употребяват – към този момент е значимо освен какво вършат и какъв брой костват полупроводниците, отбелязва отчетът.

Амбиции в Европа и Съединени американски щати

Чип-индустрията в Съединени американски щати и Европа се стреми да диверсифицира освен производството, само че и всички елементи от веригите за доставка на полупроводници, в това число сглобяването и тестването. И двата стопански лагера се пробват да изместят производството на чипове от обичайните „ замъци “ в Азиатско-Тихоокеанския район към по-близки местоположения – надлежно Северна Америка и в страни от Европейски Съюз.

„ Съединените щати и Европа са си сложили амбициозни цели за увеличение на вътрешния потенциал за произвеждане на чипове. Съединени американски щати имат намерение да усилят своя дял от вътрешния потенциал от 11% през 2020 година на 30% през 2030 година, а Европа се стреми да разшири своя дял от 9% до 20% за същия интервал “, се споделя в отчета. „ За същия интервал от време се чака световната чип-индустрия да се удвои, почти ”.

Дигитална промяна и в чип-индустрията

Тъй като световната полупроводникова промишленост вероятно ще нарасне до 1 трилион $ доходи до 2030 година, растежът ще изисква вложения във високотехнологични материали, съоръжение и услуги за произвеждане на пластини, съгласно отчета. Тук се чака да се намесят интегрираните платформи за данни, новото потомство ERP, решенията за обмисляне и системи за съдействие с снабдители дружно с изкуствения разсъдък и когнитивните технологии.

Платформите за разбор на данни, които са интегрирани в системите за ERP, обмисляне и доставяне, могат да оказват помощ на фирмите за полупроводници да предскажат сериозни събития, които биха могли да увредят веригата на доставки, като да вземем за пример непредвидени метеорологични събития, транспортни усложнения, логистични провокации, разтърсвания на пазара на труда – все неща, които изискват съответни и навременни ограничения.

„ Споделянето на данни и разузнаване в действително време в екосистемата ще е от значително значение за построяването на цифрово-свързана верига за доставки “, се споделя в отчета. Свързаната мрежа от сътрудници по веригата за доставки може да помогне на фирмите за чипове да се оправят с голям брой проблеми в своите търговски и партньорски организации и самодейно да ръководят своята логистика и складово обмисляне.

Deloitte поучава да се възприемат решения от вида Индустрия 4.0, да вземем за пример като цифрови близнаци в активността на интелигентните заводи. Това ще разреши на производителите на чипове да създават електронни елементи и съставни елементи на поискване и да ги доставят до клиентите по еластичен метод.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР