Чинуа Ачебе е нигерийски писател и поет, познат още като

...
Чинуа Ачебе е нигерийски писател и поет, познат още като
Коментари Харесай

Мъдри слова от бащата на африканската литература

Чинуа Ачебе е нигерийски публицист и стихотворец, прочут още като " бащата на африканската литература ". Той е измежду най-популярните модерни писатели, чийто разказ " Things Fall Apart " му донася международна популярност. Като съществена тематика в книгите му е процесът на налагане на западните полезности в африканското общество. Известен е и с обвиняванията си в расизъм против Джоузеф Конрад и Алберт Швайцер.

Предлагаме ви няколко мъдри слова от бащата на африканската литература.

Когато страданието почука на вратата ти и ти кажеш, че няма място за него в дома ти, то дава отговор, че си е взело личен стол.

Ако един пръст бръкне в мръсотията, той ще изцапа и останалите.

Светът е като танцуването с маски. Ако искаш да го видиш добре, не стоиш на едно място.

Разказвачът основава паметта, която оживелите би трябвало да носят. В противоположен случай тяхното оцеляване няма значение.

На дамите и музиката не трябва да се слага дата.

Слънцето ще огрее тези, които са се изправили преди то да се покаже, преди да огрее тези, които са коленичили пред тях.

Ако не харесваш историята на някой различен, напиши своя лична.

Чувствам, че ние, хората, би трябвало да имаме цел. Ако нямаме вяра, то по-добре единствено да спим, да пием и да чакаме гибелта. Но не желаеме да вършим това? Защо? Има нещо в нас, което ни кара да се борим. Не знаем за какво го вършим, само че усещаме, че да се борим е по-добре от това да стоим и да чакаме всичко да свърши. И тъй като ние страдаме, борим се, историята за нашата битка би трябвало да бъде предадена на идните генерации. Нямам потребност от нищо друго с изключение на битка и истории.

Ако видиш крастава жаба да скача измежду бял ден, знай, че нещо желае да отнеме нейния живот.

Гордото сърце може да преживее общия неуспех, тъй като той не лишава неговата горделивост. По-трудно и по-горчиво е когато човек се проваля самичък.

Триумфът на написаната дума се реализира, когато писателят доближи до съюз и доверие с читателя, а читателят стане подготвен да тръгне по непознати земи, обул литературни обувки, към по-добро схващане на себе си и обществото, както и непознатите нации, култури и традиции.

Снимки: New African Magazine, The New Yorker

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР