Чинчилите са очарователни и възхитителни малки гризачи, известни със своята

...
Чинчилите са очарователни и възхитителни малки гризачи, известни със своята
Коментари Харесай

Симптоми, че чинчилата е стресирана

Чинчилите са очарователни и възхитителни дребни гризачи, известни със своята първокласна четина и любопитен темперамент.

Като деликатни стопани е от значително значение да разпознавате признаците на стрес при чинчилите.

Стресът може доста да повлияе на тяхното здраве и богатство, което води до редица физически и поведенчески проблеми.

В тази публикация ще разгледаме признаците, които демонстрират, че чинчила може да изпитва стрес и ще дадем препоръки по какъв начин да го облекчите.

Промени в държанието на уплашената чинчила

Един от първите признаци на стрес при чинчилите е забележима смяна в държанието им. Ако вашата нормално дейна и игрива чинчила стане извънредно затворена, заобикаля другарство или наподобява летаргична, това може да е знак за стрес. Прекомерното дъвчене, скубане на козината могат да се следят при уплашена чинчила.

Стресираната чинчила не се храни

Стресът може да докара до загуба на вкус при чинчилите. Ако забележите понижаване на потреблението на храна или неочакван отвод от храна, значимо е да наблюдавате деликатно вашата чинчила. Липсата на вярно хранене на чинчилата може да има съществени последствия за тяхното здраве.

Стресираната чинчила отслабва

Стресираните чинчили могат да изпитат загуба на тегло заради понижен банкет на храна и повишен разход на сила от тревога. Загубата на тегло може да бъде съпроводена от утежняване на положението на козината, защото стресът може да повлияе отрицателно на качеството на козината им.

 Симптоми, че чинчилата е уплашена Снимка: pixabay.com

Стресираната чинчила може да е шумна

Чинчилите могат да изразят напрежението си посредством вокализации, като със мощен вик или дрънкане със зъби. Повишената експанзия към другарите в клетката или хората също е допустима индикация за стрес. Наблюдавайте техните обществени взаимоотношения, с цел да идентифицирате всяко извънредно държание.

Стресираната чинчила се крие

Чинчилите са естествено плахи същества, само че несъразмерното криене или ровенето по-дълбоко в леглото им може да е симптом на нараснал стрес. Осигуряването на безвредни, сигурни места за скриване може да помогне за облекчение на това държание.

Респираторни проблеми при чинчилите

Стресът може да компрометира имунната система на чинчилите, което ги прави по-податливи на респираторни инфекции. Затруднено дишане, хрипове или кашлица може да демонстрират съществени здравословни проблеми на чинчилата, свързани със напрежението.

Как да помогнем на уплашена чинчила?

Създайте спокойна среда на чинчилата

Уверете се, че жилищното пространство на вашата чинчила е безшумно и без несъразмерен звук или разстройства. Поставете клетката им на място с стеснен трафик, с цел да осигурите възприятие за сигурност.

Предлагайте подобаваща социализация на уплашената чинчила

Постепенно въведете позитивни обществени взаимоотношения, с цел да помогнете на вашата чинчила да се усеща удобно с вас и другите домашни любимци. Избягвайте внезапни придвижвания или мощни шумове, които могат да ги изплашен.

 Симптоми, че чинчилата е уплашена

Осигурете играчки за кастрираната чинчила

Обогатете тяхната среда с играчки, тунели и структури за катерене, с цел да ги поддържате душевен подтиквани. Това може да помогне за отвличането на вниманието от стресовите фактори и да насърчи естественото държание.

Поддържайте поредна рутина на чинчилата

Чинчилите се радват на предсказуемост, тъй че спазването на пореден график за хранене и игра може да понижи напрежението и да насърчи възприятието за непоклатимост.

Редовни ветеринарни прегледи на чинчилата

Планирайте постоянни прегледи при ветеринарен доктор за екзотични домашни любимци, с цел да откриете здравословни проблеми в точния момент и да получите уместно лекуване.

Разбирането на признаците на стрес при чинчилите е от решаващо значение за обезпечаването на допустимо най-хубавите грижи за тях. Чрез своевременното различаване и справяне със стресовите фактори можете да гарантирате, че вашият окосмен другар се радва на благополучен и здравословен живот.

Винаги наблюдавайте деликатно държанието на чинчилата и в случай че имате някакви терзания по отношение на тяхното богатство, не се колебайте да потърсите професионален съвет от ветеринарен доктор с опит с екзотични домашни любимци. С обич, самообладание и внимание можете да създадете среда без стрес на една щастлива чинчила.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР