Чилийски учени твърдят, че иглолистно дърво, известно като Прадядото (Great

...
Чилийски учени твърдят, че иглолистно дърво, известно като Прадядото (Great
Коментари Харесай

Това ли е най-старото дърво на света?

Чилийски учени настояват, че иглолистно дърво, известно като Прадядото (Great Grandfather) е най-старото живо дърво в света. То е с диаметър на ствола от 4 метра и се счита, че е на близо 5500 години, което надминава предходния публично регистриран рекордьор с повече от 600 години, оповестява The Guardian.

Проучването на доктор Джонатан Баричивич от Лабораторията за науки за климата и околната среда в Париж демонстрира, че патагонският кипарис, именуван още Alerce Milenario, може да е на възраст до 5484 години.

През 2020 година Баричивич взел проба от ствола на дървото и по-късно употребявал компютърни модели, с цел да регистрира факторите на околната среда и инцидентните вариации, с цел да дефинира възрастта по-точно.

Ако откритията му се потвърдят, кипарисът ще надмине 4853-годишния бор Матусал в Калифорния, Съединени американски щати.

Патагонският кипарис пораства в Чили и Аржентина и принадлежи към фамилията на гигантските секвои. Той израства доста постепенно и може да доближи височина до 45 метра.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР