Чили изгражда подводен кабел, който ще се използва за пренос

...
Чили изгражда подводен кабел, който ще се използва за пренос
Коментари Харесай

Чили готви проект за $2 милиарда за подводен кабел, който да доставя слънчева енергия на Китай

Чили построява подводен кабел, който ще се употребява за транспорт на слънчева сила до Китай. Той ще бъде с дължина 15 000 км., а построяването на сектор от 1300 километра ще коства 2 милиарда $.

Това може да реши един от най-големите проблеми при потребление на слънчевата сила, а точно, че не може да се обезпечава непрекъснат поток на производството. В момента Китай се стреми да си обезпечи допустимо най-вече сила, което прави плана доста прелъстителен, макар компликациите.

Програмата е предопределена потребителите да се възползват от големия капацитет на пустинята Атакама. " Тук има голям капацитет за генериране на чиста, възобновима и икономична слънчева сила, която можем да изнасяме, с цел да снабдим азиатските страни ", съобщи чилийският президент Себастиан Пиера.

Според чилийското изследване най-хубавият маршрут за кабела ще минава от тихоокеанския пристанищен град Валпараисо през Нова Зеландия до Сидни, Австралия, където може да се свърже с линии към Азия.

Според президента планът ще изисква проучвания и стратегически съюзи с съществени азиатски браншове на стопанската система.
 Китай ще спести $1,6 трлн. от прехода към чиста сила
Китай ще спести $1,6 трлн. от прехода към чиста сила

Но Поднебесната империя би трябвало да спре да влага във въглищни централи още в този момент

Ще се наложи градеж на нови слънчеви централи. По-рано Чили разгласи, че е постигнала съглашение с Бразилия за съдействие при построяването на първата кабелна система, свързваща Южна Америка и Азия.

Междувременно е ясно, че Китай е в енергийна рецесия и, че страната залага на мощно производството на въглища, с цел да не изпитва дефицит. За Китай ще бъде мъчно да се оправя с енергийните си потребности, като в същото време извършва своите обещания за климата. Сделката за достъп до слънчева сила от Чили е добре пристигнала за страната. Доставките на тази слънчева сила на китайските пазари обаче може да са сложни.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР