ЧЕЗ Електро България“ АД напомня на своите клиенти, че възможностите,

...
ЧЕЗ Електро България“ АД напомня на своите клиенти, че възможностите,
Коментари Харесай

ЧЕЗ Електро призовава клиентите да плащат безкасово сметките си

„ ЧЕЗ Електро България “ АД припомня на своите клиенти, че опциите, които обезпечават методите за заплащане на сметки от разстояние, са за предпочитане, изключително в обстановката на използване на засилени ограничения за предотвратяване от заплахата за заразяване с ковид.

Дружеството приканва клиентите да употребяват обезпечените от Дружеството 9 метода за безкасово заплащане – по банков път посредством пряк дебит, банкомат или платежно разпореждане, по интернет посредством интернет банкиране, системите на ePay.bg, ОББ, Icard.bg и Транскарт или непосредствено през уеб страницата на ЧЕЗ, с sms през системите на ePay и Icard, които дават на клиентите и задоволително сигурност.

По банков път:

С платежно разпореждане: превеждате дължимата сума в най-удобния за Вас банков клон.

Чрез банкомат: превеждате дължимата сума посредством Вашата дебитна или кредитна карта. Необходимо е да знаете Вашия потребителски номер.

С пряк дебит: с експлицитното Ви единодушие банката да извърши заплащане на дължимата от Вас сума от Вашата разплащателна сметка.

По интернет:

Интернет банкиране: нареждате заплащане на дължимата сума посредством обслужващата Ви банка по интернет.

Чрез системата „ EPAY ”  www.ePay.bg. Нареждате заплащането по Интернет след предварителна регистрация.

Чрез системата „ UPAY “ на ОББ https://www.ubbpay.bg. Нареждате заплащането по Интернет без предварителна регистрация.

Директно през уеб страницата на ТФС www.transcard.bg. Нареждате ръчно или автоматизирано заплащане по интернет след регистрация в уеб страницата на „ Транскарт Файненшъл Сървисис “ ЕАД /ТФС/.

Директно през уеб страницата на iCard www.icard.bg. Нареждате заплащане по интернет непосредствено от персоналната си страница в уеб страницата на компанията, след направена регистрация.

Плащане посредством sms

Необходимо е да притежавате мобилен телефон с номер към български оператор и годна банкова карта. Услугата се предлага от ePay -    www.epay.bg и iCard -    www.icard.bg. Важно е да посочите Вашия потребителски номер.

 

„ ЧЕЗ Електро България “ АД припомня на клиентите, че номерата на банковите сметки на Дружеството за битови клиенти са: СИТИ Банк IBAN: BG62 CITI 9250 1111 1CEZ EL и ING Банк IBAN: BG97 INGB 9145 1111 1 CEZ EL, а за бизнес клиенти ING Банк IBAN: BG72 INGB 9145 7777 7CEZ EL и СИТИ Банк
IBAN: BG37 CITI 9250 7777 7CEZEL.

 

За клиентите, които нямат опция да употребяват безкасовите способи на заплащане, „ ЧЕЗ Електро България “ АД припомня, че на тяхно разположение са и общо 6 280 места за заплащане, в това число каси на сътрудниците ни „ Изипей “, „ Фастпей “, „ Български пощи “, Банка „ ДСК “, „ УниКредит Булбанк “, като рекомендацията на Дружеството е при визитата на касовите салони им прецизно да се съблюдават разпоредените ограничения за ограничение опцията от заразяване с вируси. Клиентите могат да превеждат дължимата сума по потребителски номер и фактура и посредством над 1 000 терминални устройства на Cashterminal.

 

Допълнителна информация за опциите за другите типове заплащания може да се получи и на телефонна линия 0700 10 010, на [email protected], както и на уеб страницата на компанията www.cez.bg, секция „ За клиента “.

 

Пресцентър на „ ЧЕЗ Електро България “ АД

е-mail: [email protected]
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР