Четвъртото издание на Националния фолклорен фестивал "Белокаменица" в мездренското село

...
Четвъртото издание на Националния фолклорен фестивал "Белокаменица" в мездренското село
Коментари Харесай

Фестивалът Белокаменица в Царевец събра хора от всички краища на България

Четвъртото издание на Националния фолклорен фестивал "Белокаменица " в мездренското село Царевец събра фенове на хубостта на българския фолклор от всички краища на България. Специалните посетители на фестивала - групата гайдари от Смолян, ръководени от майстора на гайдата Петър Янев и "космическият " глас Валя Балканска се погрижиха звукът на гайда и родопските напеви да завладеят присъстващите.
След близо едночасово осъществяване, Балканска поздрави жителите и гостите на Царевец и им пожела да бъдат все по този начин дружно.
"Щом сме пристигнали тук, значи към този момент сме част от вас. Ние донесохме родопското в Северозапада, само че ще си тръгнем с необятни усмивки и парченце от Царевец в душите си ", добави Балканска.
Тя и Петър Янев получиха специфични фотокопия на единствената у нас черква с напълно зидан каменен иконостас "Св. Николай ", която се намира единствено на метри от площада на селото. Янев даде урок по родолюбие на децата, припомняйки им, че през IX век Старопрестолната столица Плиска е била в разцвета си, до момента в който столици като Лондон, Париж и Вашингтон даже не са съществували.
В първата част на фестивала присъединяване взеха групи от Мездра, Царевец, Лик, Синьо Бърдо, Нивянин, Брусен, Типченица и София.
Втората част на четвъртото издание на Националния фолклорен фестивал "Белокаменица " в Царевец протече под знака на българското национално творчество. Жури в състав: националния артист Венцислав Пенев, родената в Царевец Красимира Иванова и музикалният редактор в БНР Илка Димитрова, дефинира призовите места.
Кметът на община Мездра инж. Генади Събков поздрави жителите и гостите на селото.
"Здравейте, царевчани! Поздравления за всички, които се показаха на нашата сцена. Поздравявам всички, които имат и частичка отношение към организирането на това събитие. Не е елементарно да отделяш от времето си, с цел да бъдеш същински българин, само че не в обществените мрежи, а тук - на площада. ", сподели в словото си Събков.
Журито връчи две специфични награди - на Народен хор "Типченски майки " с живописен началник Любомир Гешковски и на маестро Кръстьо Стефанов за работата му с певческите хорове в селата.
При хоровите осъществявания ръководителят на журито Илка Димитрова отличи с трето място женска певческа група "Детелина " от Брусен. Трето място получи и дуетът Пенка Гергова и Даринка Цветкова. На второ място бяха класирани групировка за достоверен фолклор от село Лик и групировка "Пей сърце " от Нивянин. С първо място се окичиха фолклорна група "Плетеница " от Зверино и женска вокална група от Долна Кремена.
При самостоятелните реализатори на трето място се класира Мая Саранска, на втора позиция останаха Маргарита Александрова и Лиляна Кирилова, а журито отреди и две първи места - на царевчанина Дичко Медньов и Петрослав Цеков от Враца.
След награждаването националният артист Светлин Миланов продължи да радостни млади и остарели на площада в Царевец.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР