Четвърти кандидат за европейски делегиран прокурор се отказа днес от

...
Четвърти кандидат за европейски делегиран прокурор се отказа днес от
Коментари Харесай

Четвърти кандидат за български европрокурор се отказа

Четвърти претендент за европейски делегиран прокурор се отхвърли през днешния ден от присъединяване в процедурата. Така в надпреварата остават 19 души, които се борят за 6 места. Вчера и през днешния ден прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет изслушва кандидатите по азбучен ред, а за на следващия ден е плануван и изборът. Последна дума ще има европейският основен прокурор Лаура Кьовеши. 

България има право на 10 делегирани прокурори, които от тук ще работят по делата за крупни евроизмами. Прокурорската гилдия към този момент излъчи 10 души, само че Кьовеши отхвърли шестима с обяснението, че не покриват критериите да заемат длъжността. Затова и съветът, въпреки и много насилствено и след персоналното посещаване на Кьовеши в България, бе заставен да открие нова процедура по желание, с цел да попълни квотата на страната.

Шефът на районната прокуратура в Сливница Пламен Петков през днешния ден не се яви на чуването. Петков не е подал експлицитен отвод, а в телефонен диалог е уведомил кадровиците, че няма да пристигна, заяви. В мотивационното си писмо за кандидатстване Петков написа, че би бил извънредно потребен като европейски делегиран прокурор. Той споделя, че е натрупал опит, до момента в който е бил командирован в Софийската градска прокуратура, както и в спецпрокуратурата.

Преди него отвод от присъединяване в процедурата заявиха зам.-шефът на окръжната прокуратура в Бургас Светослав Маринчев и съдиите Вилислава Ангелова и Галина Господинова-Стефанова. Мотивите на четиримата не са известни. 

Дотук утвърдени българи, които ще работят по евроделата на локална почва, са Вероника Трифонова са Димитър Беличев, Бойко Калфин и Светлана Шопова-Колева. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР