Четвъртата вълна на COVID-19 в България не само не си

...
Четвъртата вълна на COVID-19 в България не само не си
Коментари Харесай

Зеленият сертификат за коронавируса - да или не

Четвъртата вълна на COVID-19 в България освен не си отива, ами става и по-висока. След като през първата половина на септември, това бързо отшумя с присъствения старт на образователната година и изрично затвърждават наклонността - катерим се към нови върхове, неразбираемо какъв брой високи.

Предвид всичко това, към този момент е кристално ясно, че без по-крути ограничения не може. Това обаче е ужасът на всеки ръководещ, изключително откакто предстоят избори и към този момент сме в предизборна акция. И тъкмо тук си личи кой какъв брой е общественик и му стиска.

На хартия като средство за ограничение на болестта звучи добре. Ваксинираните също може да се разболеят и да заразяват, само че доста по-малко т.е. разпространяването на вируса сигурно ще се забави и ограничи. Но в България единствено 20% са напълно имунизирани против ковид и при толкоз ниска стойност никога общественият живот не може да бъде равносилен на настоящето състояние, в случай че единствено те ще могат да участват на обществени действия или тук-там, където има обществени събития. Остава опцията с тестване или документ, че си преболедувал - единствено че какъв брой са публично записаните преболедували, след PCR и антигенен тест и какъв брой са тези, които си боледуваха по къщите? Кръвен тест за антитела не може, споделя здравният ни министър. А в случай че би трябвало да си плащаш за взимане на проба преди всяко излизане за работа (защото работиш в контакт с доста хора), ще тръгнат обществени протести.

И до момента в който по конгреси, заведения, молове и така нататък въпреки всичко би могло релативно най-малко в огромните градове да има фактически решето " зелен документ ", учебните заведения и детските градини сигурно остават сериозен развъдник на болестта - те са развъдник на всяка болест, просто тъй като там има интензивни обществени контакти. Но всеобщо имунизирани там действително могат да бъдат единствено учителите (които също не искат) - за част от учениците, почти от прогимназия нагоре, също може да е по този начин, обаче откакто родителите им не се имунизират, малолетни и малолетни хора също няма да бъдат имунизирани, тъй като не зависи единствено от тях. Така остава само опцията с преболедувал или с негативен тест, в случай, че още веднъж всеобщо няма предпочитание за тестване. Образователният министър, само че желая да видя по какъв начин би имало надзор учениците да се тестват регулярно, откакто всичко по карантиниране се трансферира на шефовете. Предвид, че главното обучение е гратис и наложително, то страната би трябвало да обезпечи и да обезпечава тестванията за съответните възпитаници - другояче имаме законово нарушаване. Та ще го направи ли страната?

За да работи зеленият документ, изискванията по него би трябвало да са оптимално комфортни и да може да се управляват. Нито едно от двете в България не се случва. За контрола единствено може да погледнете какъв брой са карантинираните дейни случаи на COVID-19 и какъв брой са общо дейните случаи. Към 17.10.21 публично карантинираните са 36 432 по отношение на 60 032 дейни случая съгласно Единния информативен портал. С други думи,. Е тогава за какъв надзор по зелен документ ще приказваме? Ако единствено ще прибавяме една хартийка, без значение дали цифрова или не, коронавирусът няма грам да се трогне. Дела трябват, не думи - а в това отношение страната и при Борисов, и при Радев не може и не смее. Така че преди да има всеобхватна тактика за имунизация, освен това с доста тласъци и разнообразни типове ограничавания, документите си остават единствено пожелания за по-нормален обществен живот.

Но налагането им там, където може да има надзор, би могло да помогне в една всеобхватна тактика - да вземем за пример по държавните институции. Ако страната не може да направи това, значи самотекът е по-силен даже от чувствата ни. Защото през вчерашния ден, 17 октомври, към този момент има кръгло 1000 нови случая при съвсем същия брой проби, колкото имаше за предходната неделя, 10 октомври, само че тогава откритите случаи бяха 621. И при доклада за през днешния ден, 18 октомври, който ще го забележим на следващия ден, 19 октомври, в случай че случаите са под 4000, би трябвало да се радваме. Така че ограничения и то крути трябват в този момент!

Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР