Четирите партии в управляващата коалиция стигнаха до решение да предложат

...
Четирите партии в управляващата коалиция стигнаха до решение да предложат
Коментари Харесай

Комисията по външна политика реши: Няма да пращаме оръжия за Украйна, даваме каски и бронежилетки

Четирите партии в ръководещата коалиция стигнаха до решение да предложат 3 типа помощ на Украйна - техническа, финансова и филантропична.

Военният министър беше извикан по неотложност от комисията по външна политика довечера. Депутатите от Комисията по външна политика в Народното събрание утвърдиха проекторешение да предоставим спомагателна помощ на Украйна, само че няма да пращаме оръжия , съобщи бТВ.

След като 3 седмици спориха, четирите партии в ръководещата коалиция стигнаха до решение да предложат 3 типа помощ на Украйна - техническа, финансова и филантропична.

Предложението беше признато с 11 гласа „ за “, срещу – пет, без въздържали се.

В комисията бяха прегледани три проекторешения. Предложенията на ГЕРБ и „ Демократична България “, които оферират даване на военно-техническа помощ за Украйна, бяха отхвърлени, прецизира Българска телеграфна агенция.

В съвещанието на комисията за разглеждането на точката участваха министърът на защитата Драгомир Заков и заместник-външния министър Ирена Димитрова.

Проектът планува:

- Цялостен пакет от ограничения за превъзмогване на последствията от наложените наказания в стопански, финансов и обществен аспект, както и във връзка с енергийната и продоволствена сигурност на България;

- Оказване на помощ на Украйна – филантропична, финансова и техническа за защитни цели съгласно потребностите на Украйна и съгласно опциите на България;

- Подкрепа за украинските жители, бягащи от войната – законодателни и организационни ограничения за възстановяване на потенциала за приемане и опциите за консолидиране до основаването на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна.

В претекстовете е посочено, че по този метод страната ни взе участие в солидарните дейности на съдружниците в Европейски Съюз и НАТО за възобновяване на мира и сигурността в целия район.

Депутатът от „ Продължаваме промяната “ и вносител на плана за решение Атанас Михнев съобщи пред bTV, че можем да дадем каски и бронежилетки. Ето какво още сподели той:

„ В решението се споделя „ техническа помощ за защитни цели “. Това е формулировката, която успяхме да реализираме дружно с всички съдружни сътрудници. Нашето решение дава мандат на Министерски съвет да предложи какво е допустимо за България да даде. Защо? С нас беше и министърът на защитата, с цел да забележим с какво в действителност разполагаме и какво имаме да дадем. Това нещо ще остане в топката на изпълнителната власт. Каски и бронежилетки, това можем да дадем като съответен образец “.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР