Четирите партии от управляващата коалиция са подкрепили принципно за разделянето

...
Четирите партии от управляващата коалиция са подкрепили принципно за разделянето
Коментари Харесай

Коалицията подкрепи разделянето на КПКОНПИ на две

Четирите партии от ръководещата коалиция са подкрепили кардинално за разделянето на КПКОНПИ на две. Такъв законопроект ще бъде внесе най-рано идната седмица. Това стана ясно след съвещанието на съдружния съвет, който се организира онлайн и на закрито за медии.

Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България обсъждаха дейностите си по правосъдната промяна. На съдружното събиране са били дискутирани законопроектите за смяна в КПКОНПИ и за закриване на спецправосъдието, а сътрудниците са приели и концепциите на правосъдния министър Надежда Йорданова от Демократична България в тази посока, оповестява " 24 часа ".

По окончателните текстове на законопроектите обаче текат последни разяснения, като четирите партии ще се придържат към концепциите, които записаха след експертните работни съвещания по правене на управническата стратегия. Управляващите възнамеряват да разделят антикорупционната комисия на две обособени - една, която да проверява корупцията, и втора за лишаване на нелегално добито имущество и спор на ползи.

След съвещанието на обединението се разбра още, че няма да има изключително съвещание на Народното събрание за оставката на шефа на КПКОНПИ Сотир Цацаров, а ще се взема решение на Председателски съвет в сряда преди пленарното съвещание по кое време ще я гледат в залата.

Сотир Цацаров ще напусне КПКОНПИ, когато оставката му бъде гласувана в Народното събрание. Оставката е подадена през днешния ден и има периоди, в които би трябвало да се срещнем с претекстовете и да гласуваме в пленарна зала, разяснява по Българска национална телевизия по-рано ръководителят на правната комисия Милен Матеев от Политическа партия. Той съобщи, че не може да разяснява отнемането на позволява на Цацаров до класифицирана информация, само че разгласи изказванието му, че има напън върху ДАНС, за голословно.

Самият Цацаров пък сезира прокуратурата за дейностите му като началник на антикорупционната комисия и за изявлението на Кирил Петков, че не е е дал отговор на условието за надеждност.

" Не мога да кажа кой ще заеме мястото на Сотир Цацаров. Към момента не са обсъждани кандидатури. Бъдещата активност на КПКОНПИ е записана в съдружното съглашение - комисията ще се раздели на две ", удостовери и той решеното на съдружния съвет.

Той разяснява и апела на ръководещите към Иван Гешев да подаде оставка.

" Очакваме отговор от основния прокурор във връзка нашия апел да подаде оставка. Той ясно е показвал и казвал нееднократно, че няма да подаде оставка и ние не сме наивници. Срамно е, че Иван Гешев се крие зад гърбовете на прокурорите и повтаря едно и също. Иван Гешев неведнъж се е изявявал като политик, а не като правист ", отсече Матеев.

" Все още няма решение за промяна на Висш съдебен съвет. Така или другояче мандатът на Висш съдебен съвет изтича в края на тази година, само че ще търсим разновидности той да бъде разхлабен преди края на годината ", закани се шефът на правната комисия.

В същото време пък зам.-шефът на Националното разследване Ясен Тодоров установи в изявление по бТВ, че политиците погазват разделянето на управляващите. Той даде образец какво би станало, в случай че шефът на Върховен касационен съд беше изискал оставката на премиера Кирил Петков и предсказа - " щеше да има писък до небесата ". Тодоров напомни също по този начин, че Висш съдебен съвет има още две години мандат.

Свързани вести Скандалът с Цацаров се разраства. Кирил Петков се усъмни в теч на информация ВИДЕО Цацаров подава оставката си в Народното събрание Кирил Петков с парещ коментар за ДАНС, Цацаров и Гешев
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР