Четирите коалициони партии не успяха да постигнат съгласие в кризисните

...
Четирите коалициони партии не успяха да постигнат съгласие в кризисните
Коментари Харесай

Правителството на Рюте се срина след спорове за имиграционната политика

Четирите коалициони партии не съумяха да реализират единодушие в спешните договаряния в опит да спасят разтърсеното държавно управление, което встъпи в служба едвам през януари 2022 година, управлявани от премиера Марк Рюте.

Няма неотложно изказване от Рюте или членовете на обединението. Те не са напуснали незабавно мястото на договарянията в Хага, с цел да приказват с чакащи медии, сподели кореспондент на Агенция Франс Прес.

Правителството беше формирано преди година и половина, само че партиите от известно време са диаметрално противоположни по миграционната политика. Сега ще има нови избори, евентуално през есента.

Очаква се Рюте да подаде оставката на своя кабинет. Неговата консервативна Народна партия за независимост и народна власт (VVD) се опитваше да ограничи потока от търсещи леговище, само че по-младите сътрудници D66 и Християнският съюз отхвърлиха да поддържат предложенията.

Рюте искаше да затегне рестриктивните мерки върху събирането на фамилии на търсещи леговище след абсурда предходната година по отношение на пренаселените миграционни центрове в страната. Той изиска броят на роднините на бежанци от войната, позволени в Нидерландия, да бъде стеснен до 200 на месец и заплаши да смъкна държавното управление, в случай че мярката не бъде призната. Напрежението доближи връх тази седмица, когато Рюте изиска поддръжка за предложение за ограничение на достъпа на деца на бежанци от война, които към този момент са в Нидерландия, като би трябвало фамилиите да чакат най-малко две години, преди да могат да бъдат приобщени. Това последно предложение накара дребния Християнски съюз да реши да напусне държавната коалиция, което провокира рецесия.

Нидерландия към този момент има една от най-строгите имиграционни политики в Европа, само че под натиска на десните партии Рюте от месеци се опитваше да търси способи за в допълнение понижаване на притока на търсещи леговище. Молбите за леговище в страната скочиха с една трета предходната година до над 46 000, а държавното управление предвижда, че те могат да се усилят до над 70 000 тази година, надхвърляйки предходния връх от 2015 година

56-годишният Рюте е най-дълго управлявалият министър-председател на страната и е на поста от 2010 година Сегашното държавно управление, което встъпи в служба през януари 2022 година, е неговата четвърта коалиция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР