Четиристотингодишнината на арменската църква "Света Богородица" в Силистра бе отбелязана

...
Четиристотингодишнината на арменската църква "Света Богородица" в Силистра бе отбелязана
Коментари Харесай

400-годишнината на арменския храм в Силистра бе отбелязана днес

Четиристотингодишнината на арменската черква "Света Богородица " в Силистра бе маркирана през днешния ден, съобщи Българска телеграфна агенция.

Смята се, че е най-старият арменски храм в България. При ремонтни работи е открита каменна плоча с годината на съграждането на храма. Куполът е неповторим с изписаните по него фрески, което, спорд изследвачи, е рядко срещано в арменските църкви. В централното помещение, в горната част на южната и северната му страна, има отвори, подредени по тъкмо избран метод, с цел да усъвършенстват акустиката в главната зала. Това също е рядко срещано. През 1990 година рестарационни работи на стенописите са осъществени от локалния художник Карен Маркарян. Стените не са покрити със фрески, а върху тях има религиозни картини, нарисувани с маслени бои. Много от картините са дело на силистренския художник Бедиг Бедросян.

Храмът е ситуиран в двор с повърхност към 1800 квадратни метра. Има дребна къща за свещеника и постройка за тогавашното арменско учебно заведение, която през днешния ден е клуб с огромно салонно помещение. В двора е повдигнат и мемориал в памет на жертвите на геноцида над арменския народ, направен по план на Диран Апелян. Църквата има скъпа сбирка от предмети. Съхраняват се църковна утвар, духовнически одежди, библии.

Арменците са измежду най-старите поданици на Силистра. Според исторически свидетелства арменец е управлявал Силистра през единайсети век - през 1016 година пълководец на Доростол (Силистра) е бил Джоджик, който е с арменско-грузински генезис. Това сведение е разгласил силистренският историк Иван Занов в книгата си "Арменците в Силистра - минало и актуалност ", която е първото изцяло проучване за арменците в крайдунавския град.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР