Четиридесет и седмата среща на Политико-военния направляваш комитет на Многонационалните

...
Четиридесет и седмата среща на Политико-военния направляваш комитет на Многонационалните
Коментари Харесай

В Министерството на отбраната бяха проведени работни срещи в рамките на Процеса на срещи на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа

Четиридесет и седмата среща на Политико-военния направляваш комитет на Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа (PMSC) и четиридесет и шестата среща на Координационния комитет на Процеса на срещи на министрите на защитата на страните от Югоизточна Европа (SEDM-CC) бяха извършени в Министерството на защитата.

Заради рестриктивните мерки, наложени от епидемиологичната конюнктура, срещата беше извършена чрез видеоконферентна връзка.

Заседанията бяха ръководени от ръководителя на PMSC/SEDM-CC и заместник-министър на защитата Йордан Божилов. В състава на българската делегация са включени още Даниела Григорова – шеф на Секретариата на SEDM, специалисти от Министерството на външните работи на Република България, дирекция,,Отбранителна политика и обмисляне “ на Министерството на защитата и Секретариата на SEDM.

В рамките на форума бяха разисквани постигнатият прогрес и опциите за по-нататъшно развиване на SEDM, както и други настоящи въпроси на районното съдействие в региона на сигурността и защитата. Изнесени бяха презентации за активността през 2021 година на многонационалната бригада „ Югоизточна Европа “ (SEEBRIG) и обвързваните с Процеса SEDM планове като „ Female Leaders in Security and Defence “ (FLSD) и „ Interconnection of Military Hospitals “ (IMIHO). Обсъдена беше подготовката за идните през 2022 година събития в границите на Процеса като интернационалното обучение SEESIM-22, срещата на заместник-началниците защитата през юни 2022 година в Любляна и срещата на министрите на защитата на страните от SEDM, чиито хазаин през есента на т.г. ще бъде Република България и други

Република България предложи текст на взаимна декларация на министрите на защитата на страните от SEDM по ситуацията в Украйна. Декларацията ще бъде призната след координиране с всички участващи в Процеса страни.

Република България е ротационен ръководител на Процеса SEDM от 1 юли 2021 година за период от две години. Процесът SEDM e иницииран през 1996 година като механизъм за повишение на районната сигурност и е един от най-важните конгреси за районно съдействие в областта на сигурността. България е деен участник в този конгрес и за повторно ръководи Процеса, като първият мандат беше осъществен в интервала 2009-2011 година Страната ни беше и първият хазаин на SEEBRIG от 1999 година до 2003 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР