Четири знакови сгради – паметници на културата получават финансиране от

...
Четири знакови сгради – паметници на културата получават финансиране от
Коментари Харесай

Общината ще ремонтира четири емблематични софийски сгради

Четири знакови здания – монументи на културата получават финансиране от Столична община, с което да изготвят плановете за реституция им, да се заплатят всички такси и авторския контрол при строителството. Това са Националният студентски дом, две здания на Българската академия на науките на ул. „ Московска “ – Института по балканистика и някогашния Институт по социология и жилищнотърговска постройка на ул. „ Позитано “ № 1.

По предложение на кметицата на София Йорданка Фандъкова бе основана Програма „ Културно завещание “ на Столична община. Целта е да се подкрепят притежателите на недвижими културни полезности в опазването, реставрацията и консервацията им. Тази година в бюджета на София са отделени 300 000 лева за програмата, по която могат да аплайват всички притежатели, без значение дали са частни, общински или държавни.

Ето ги първите четири здания, които ще получат финансиране:

- Студентският дом – построен в интервала 1931 – 1933 година по план на архитектите Станчо Белковски и Иван Данчов. Тя е единствена за времето си постройка с киносалон, репетиционни зали за самодейни сформира, административни пространства, ателиета за художници.

- Административната постройка на Българска академия на науките на ул. „ Московска” № 13 – 13А – издигната в интервала 1880 – 1886 година Архитектурата е подчинена на стиловите условия от интервала на Освобождението. Класическите елементи приобщават постройката към архитектурния отбор на остарелия Офицерски клуб и Княжеския замък. Сградата е известна като „ учебно заведение от фонда на доктор Василиади “. По време на Втората международна война се употребява за канцелария на въздушните войски.

- Жилищна постройка на ул. „ Позитано” № 1 – издигната към 1910 година по план на арх. Георги Кунев. Тя принадлежи към административно-търговски и банкови здания в квартала на Търговския дом. Тя е най-старата сграда в този квартал и единствената, строена за жилищни потребности.

- Сградата на Българска академия на науките на ул. „ Московска” № 45 също е по план на арх. Георги Кунев. Тя е издигната през 1924 – 1925 година за жилище на сестрата на Никола Мушанов и е обвързвана във втори етаж с неговата къща.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР