Четири са възможните сценария за Брекзит, които могат да се

...
Четири са възможните сценария за Брекзит, които могат да се
Коментари Харесай

Дипломат: Има четири възможни сценария за Брекзит

Четири са вероятните сюжета за Брекзит, които могат да се развият оттук насетне. Всички те завися в една или друга степен от английския парламент, в това време нито един от тях не може да събере болшинство. Това разяснява пред БТВ някогашният дипломат на България във Англия Любомир Кючуков.

Единият от евентуалните сюжети е втори референдум за оставане или овакантяване на Европейски Съюз: „ За да се стигне до референдум, това би трябвало да стане по предложение на държавното управление – нещо, което за момента Тереза Мей изключва. Или след нови избори, при ново държавно управление. Тогава има два разновидността за референдум. Първият, който сега се предлага, е към този момент подписаният контракт, вторият вид е референдум като първия, който беше за оставане или излизане ”, уточни Кючуков.

Той напомни, че според настоящия контракт, хората, които все още на излизане на Англия от Европейски Съюз, са били на територията на страна, ще останат със същите права на престояване. Ако се стигне до брекзит без договорености, тогава правата на тези хора остават под въпрос. Дипломатът разчете напускането на седем министри и седем секретари на кабинета на Тереза Мей като сигнал за вътрешни несъгласия и надълбоко разделяне в английското общество и в политическата класа.

„ На един или различен стадий Тереза Мей ще бъде принудена да напусне политиката. Тя беше оставена да изконсумира всички вероятни негативи от договарянията, като беше ясно през цялото време, че тя ще бъде подложена на критика – и да има контракт, и да няма контракт ”, разясни Кючуков.А въпросът към брекзит, който поражда най-вече проблеми, са бъдещите граници на Англия. След като въпросът с Гибралтар беше решен, в този момент на дневен ред е въпросът с границата сред Северна и Южна Ирландия.

„ Двете Ирландии, в случай че не се резервира настоящето положение без граници, това рискува нови безредици, в това число разпалване още веднъж на гражданската война в Северна Ирландия. Прекарването на граница сред Северна Ирландия и Англия наподобява екзотично на този стадий ”, разяснява Кючуков.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР