Четири са нашите основни приоритета – бъдещето на младите хора

...
Четири са нашите основни приоритета – бъдещето на младите хора
Коментари Харесай

Борисов представи 4-те ни приоритета за председателството пред Европарламента

Четири са нашите съществени целта – бъдещето на младежите в Европа, Западните Балкани и свързаността в района, сигурна и постоянна Европа и цифровите умения. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов в Европейския парламент, където показа целите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, съобщи БГНЕС.

" По Западните Балкани има няколко разновидността. Ние предложихме един, който не носи опасности за Европейски Съюз. Ясно знаем, че в мандата на тази Комисия няма да има признати страни в Европейски Съюз ", акцентира Борисов. Сега е точният миг, когато би трябвало да кажем на страните от Западните Балкани, по кое време могат да чакат да бъдат признати, счита той. " В момента народите на Балканите откровено чакат, че най-после ще имат проект за присъединение към Европейски Съюз. България и Република Македония дадоха един същински образец, че с такт и доброжелателност могат да вземат решение проблеми и да не идват при вас с проблемите си. Договорът, който години се влачеше, беше подписан наскоро и утвърден тези дни от македонския парламент, уповавам се, че идната седмица това ще го направи и българският ", сподели Борисов.

Българският министър председател откровено се надява, че скоро ще се реши и въпросът за името сред Македония и Гърция и Скопие доста скоро ще стане член на НАТО и Европейски Съюз. Борисов е безапелационен, че би трябвало да се създадат вложения в инфраструктурата на Балканите, с цел да имат бъдеще младите в района и те да не се обезлюдят. " Ако ние не го създадем, ползата, който има Русия, Турция, Китай ще го създадат, тъй като имат ползи на Балканите ", добави българският министър председател. " Сега е моментът да дадем вероятност на Балканите. Стабилността на Балканите директно дава отговор за стабилността на Европа ", безапелационен е Борисов. " Изходът е европейска вероятност ", добави той и изрази вяра, че Таяни и Юнкер ще поддържат тази концепция.

Българският министър председател разяснява и връзките с Русия и Турция. Ще търсим нормализиране на връзките с Русия, само че това ще бъде общоевропейско решение, съобщи Борисов. Той счита, че би трябвало да се подпише съглашения с Турция, изключително на фона на миграционната рецесия. Борисов прикани за прагматични връзки с Анкара.

Ще се опитаме с доста такт и дипломатичност да решим въпроса с разпределението на мигрантите в Европейски Съюз. " Има няколко страни, в които са струпани доста мигранти, други, които не желаят да одобряват такива, и трета група – Италия, Гърция и България – които са на границата. Трябва да се създадат сигурни центрове, покрай военните спорове, с цел да могат по-късно хората да се върнат по своите родни места и да вземат участие в тяхното възобновяване. Икономическите мигранти би трябвало да бъдат допускани до там, където има потребност от тях. Това са моите оферти по този проблем ", сподели Борисов.

Българският министър председател се разгласи в поддръжка на кохезионната политика. Според него България е подготвена за влизане в чакалнята на еврозоната, тъй като страната има доста положителни стопански индикатори – растежът на Брутният вътрешен продукт е 4%. Борисов също по този начин акцентира значимостта на единната отбранителна и енергийна политика за бъдещето на Евросъюза. Убеден съм, че няма усъвършенства от нас, сподели той и изрази вяра, че Австрия, която ще бъде идващият ръководител на Съвета на Европейски Съюз, ще продължи политиките, които България е заложила.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР