Четири обучени кучета-асистенти на пациенти с диабет получиха своите дипломи

...
Четири обучени кучета-асистенти на пациенти с диабет получиха своите дипломи
Коментари Харесай

Дипломира се първият випуск кучета, обучени да надушват диабетни кризи |

Четири подготвени кучета-асистенти на пациенти с диабет получиха своите дипломи на публична гала като част от самодейността Super Glucodog на фармацевтична компания „ Сервие България “ и фондация „ Очи на четири лапи “.

Целта на плана, който стартира преди две години, е да се обучат лабрадори, които да разпознават началото на хипогликемията при хора с диабет и по този метод да ги защищават от съществени животозастрашаващи положения. Подкрепата на „ Сервие България “ обезпечава безвъзмездното развъждане и образование на кучетата – асистенти.



Първите дипломанти на випуск Super Glucodog 2020-та - лабрадорите Пламък, Рем, Немо и Прея, са минали сполучливо образованието и към този момент работят за пациенти с диабет. По време на церемонията, водена от артиста Стефан Вълдобрев, те получиха своите дипломи, приветствани от треньори, лекари ендокринолози и представители на пациентски организации.

Кръвната захар при хората с диабет варира в необятни граници и контролът ѝ е доста значим. Кучетата-асистенти са спомагателна опция за управлението на тези равнища, тъй като могат да разпознават миризмата при смяната в равнищата на кръвната захар на техния притежател и да алармират при хипогликемични рецесии. В тези случаи те реагират посредством бутане с нос, бутане с лапа или лай. Често кучетата алармират 10-15 минути преди електронните средства за премерване на кръвна захар. Това разрешава на пациента да вземе ограничения и да избегне огромни съмнения на нейните стойности, водещи до затрудненията на дибета.



„ Една от най-големите рискове за диабетиците е, когато захарта падне под нормата по време на сън, тъй като признаците не могат да се разграничат и положението може да бъде животозастрашаващо. При дребните деца е от особена значимост рецесията да бъде предотвратена в точния момент “, изясни детският диабетолог доцент Калинка Коприварова. Според нея подготвените кучета значително допълват ролята на датчиците за премерване на захарта.

Председателят на фондация „ Очи на четири лапи “ Албена Алексиева изясни, че кучетата минават през образование, което продължава близо година. Обучените домашни любимци би трябвало да могат да алармират при започваща рецесия освен това във всякаква обстановка - на нови места, в придвижване, в транспортно средство и през нощта. По този метод те могат да уведомят детето и неговите родители до 10-15 минути преди да настъпи рецесията и апаратът за премерване на захарта да го регистрира.



„ Контролът на диабета е водещ за всички пациенти, само че самодейността Super Glucodog е освен това от сигурност за тях. Затова се надявам и други хора да се възползват от опцията да имат куче-асистент “, показа Елисавета Котова, ръководител на Национална асоциация на младежи и деца с диабет.

Към думите й се причисли и Магдалена Здравкова, майка на дете с диабет, което към този момент има куче-асистент. „ Кучето ни Прея е нашето трето дете. То оказва помощ на сина ми и за превъзмогване на високата захар, тъй като посредством придвижването и игрите с нея високата кръвна захар може да се управлява “, показа майката на осемгодишния Симеон.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР