Четири нови социални дома ще строи община Кюстендил – един

...
Четири нови социални дома ще строи община Кюстендил – един
Коментари Харесай

Четири нови социални дома ще строи община Кюстендил

Четири нови обществени дома ще строи община Кюстендил – един дневен център за поддръжка на лица с разнообразни форми на деменция и техните фамилии, и три центъра за грижа за лица с умствена назадничавост. Това излиза наяве от докладната на кмета Петър Паунов, утвърдена на последното общинско съвещание.
На процедура градоначалникът започва административната процедура за строителство на постройките.
Община Кюстендил е избрана за бенефициент по плана „ Подкрепа за деинстутиционализация на обществените услуги за възрастни и хора с увреждания “ и приоритет „ Регионална обществена инфраструктура “ по Оперативна програма “Регионално развитие”.
Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 2 218 163 лева и средствата са предопределени за построяването, обзавеждането и оборудването на центровете.
Трите центъра за лица с умствена назадничавост ще бъдат построени в село Вратца на повърхност към 3200 квадратни метра.
На последното съвещание е взето решение да се създаде план за изменение на настоящия проект за регулация и проект за застрояване, като общинският парцел в село Вратца би трябвало да се раздели на три.
Кметът на Община Кюстендил е внесъл за разглеждане Дезинформация № 61- 00-111/25.04.2018 година, с която рапортува, че Община Кюстендил е съответен бенефициент по процедура за даване на безплатна финансова помощ
BG16RFOP001-5.002 „ Подкрепа за деинституционализация на обществените услуги за възрастни и хора с увреждания “ се осъществя в границите на предпочитана ос 5 „ Регионална обществена инфраструктура” на Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 и способства за обезпечаване на достъп до качествени обществени услуги за лица с увреждания и възрастни хора в сходство с Плана за деяние за интервала 2018-2021 година за осъществяване на Националната тактика за дълготрайна грижа.
По процедурата се финансират действия единствено в общините, включени в Картата на резидентните услуги и Картата на услугите за поддръжка в общността, утвърдени от Междуведомствената работна група за ръководство и съгласуваност на процеса на деинституционализация на грижата за възрастните хора и хората с увреждания.
Община Кюстендил е съответен бенефициент по актуалната процедура според Картата на услугите по Плана за деяние за интервала 2018-2021 година за осъществяване на Националната тактика за дълготрайна грижа, с избрани 4 четири обществени услуги. За задачата общият размер за безплатна финансова помощ е 2 218 163 лева за построяването, обзавеждането и оборудването на 1 един Дневен център за поддръжка на лица с разнообразни форми на деменция и техните фамилии и 3три Центъра за грижа за лица с умствена назадничавост.
Максималният размер на БФП в лева за всеки съответен бенефициент е избран на база на индикативните стойности по типове услуги.
Важно е да се подчертае, че построяването на инфраструктурата по Оперативна програма “Регионално развитие” за даване на обществени услуги за лица с увреждания и възрастни хора се основава на функционални условия и насоки за създаване на новата инфраструктура, съобразени с съответстващите европейски документи за деинституционализация и живот в общността, създадени от Министерство на труда и обществената политика.
Основният резултат, който би трябвало да бъде реализиран посредством интервенциите по Оперативна програма “Регионално развитие” в границите на актуалната процедура е основаване на подобаваща инфраструктура, в която да се дават качествени обществени услуги за възрастните хора и хората с увреждания. Целта е да се финансират планове, които способстват за реализиране на интегриран метод при грижата за възрастните хора и хората с увреждания с явен обществен резултат и влияние. В Общински съвет - Кюстендил 32-то съвещание на 26 април 2018 година
РАЗГЛАСЯВАНЕ
1. Интернет страницата – 03. 05. 2018 година
2. Инфо. табло – пл. „ Велбъжд “ № 1 - 03. 05. 2018 година
тази връзка според заложеното в Плана за деяние за интервала 2018-2021 година за осъществяване на Националната тактика за дълготрайна грижа, е обезпечена допълняемост, интегрираност и резистентност на ограниченията, като е планувано по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020 да се финансира даването на услугите, основани в границите на
инфраструктурните планове по Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020. В тази връзка и на база Картата на услугите за поддръжка в общността за Община Кюстендил е планувано и
създаване на Център за обществена рехабилитация и интеграция за лица с психологични разстройства и лица с умствена назадничавост.
На 23.04.2018 година е извършена работна среща с специалисти от Агенцията за обществено подкрепяне при което е утвърдено местоположението на терена за създаване на постройките, нужни за даване на обществената услуга.
Избраният терен съставлява част от УПИ I „ За училище” в кв. 11 по проекта за регулация на с. Вратца, общ. Кюстендил.
Имота е общински с АПОС № 908/ 02.04.2002 година
Предвид настъпилите основни промени в публично -икономическите и устройствените условия, при които е бил формиран проектът и по отношение на зародилите нови общински потребности и капиталови начинания, е направена служебно скица- предложение за ИПУП - ПР и ПЗ в обсега на УПИ I „ За училище” в кв. 11 по проекта за регулация на с. Вратца, общ. Кюстендил. С него се планува разделянето на УПИ I „ За училище” и образуването на нови УПИ I „ За кметство”, УПИ III „ За публично обслужване и УПИ IV „ За жилищно строителство”.
Трите центъра за грижа за лица с умствена назадничавост ще бъдат построени в новообразувания УПИ IV „ За жилищно строителство” с повърхност към 3200 кв. м.
Съгласно скицата предложение за Подробен устройствен план /П3/ за новообразуваните УПИ I „ За кметство”, УПИ III „ За публично обслужване и УПИ IV „ За жилищно строителство” в кв. 11 по проекта на с. Вратца характера на застрояването в тях е малкоетажно, свободно със следните устройствени параметри:
-плътност на застрояване - най-много 60%
-площ за озеленяване-минимум 40%.
-Кинт – най-много 1,2
На съображение член 21, алинея 2, по отношение на член 21, алинея 1, т. 8 и т. 11, член 27, алинея 4, алинея 4 от ЗМСМА, по отношение на член 134, алинея 1, т. 1, т. 2 и т. 3, от Закон за устройство на територията, член 5, алинея 2, по отношение на член 5, алинея 1, т. 8 и т. 11 от Правилника за организацията и активността на Общински съвет - Кюстендил, неговите комисии и взаимоотношението му с общинската администрация, Общинският съвет
Р Е Ш И:
Дава единодушие да бъде изработeн план за изменение на настоящия проект за регулация и план за проект за застрояване в обсега на УПИ І „ За Общински съвет - Кюстендил 32-то съвещание на 26 април 2018 година
РАЗГЛАСЯВАНЕ
1. Интернет страницата – 03. 05. 2018 година
2. Инфо. табло – пл. „ Велбъжд “ № 1 - 03. 05. 2018 година
училище” в кв. 11 по проекта за регулация на с. Вратца, общ. Кюстендил, според направената скица- предложение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР