Четири народни събрания, четири различни правителства, три пъти ходене до

...
Четири народни събрания, четири различни правителства, три пъти ходене до
Коментари Харесай

Четири народни събрания, четири правителства, три избора - 1,3 млн. българи решиха съдбата на страната

Четири национални събрания, четири разнообразни държавни управления, три пъти вървене до изборните урни, трима разнообразни спечелили. Всичко това се случи в границите на 12 месеца през най-бурната политическа година от началото на Прехода у нас.

Първите три месеца от годината минаха в тежки конфликти сред партийните обединения в 44-ото Народно заседание с взор към постоянните избори през месец април. Недоволството по площадите от 2020 година родиха така наречен обединения на митинга, въпреки към тя да се пришиха и Българска социалистическа партия, които първоначално биваха посочени като част от статуквото.

Т.нар смяната обаче не състоя – ГЕРБ завоюваха изборите с 26,18% и с над 837 000 гласа изборите и взеха 75 мандата. До урните отидоха 3,3 млн. българи, а т.нар партии на митинга – Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия, Демократична България и ИСВМ получиха близо 1,5 млн. гласа. Въпреки че те имаха задоволителен брой депутати, с цел да сформират държавно управление, нежеланието на Има Такъв Народ да беседва с партиите на статуквото, каквато бе и Българска социалистическа партия за тях, докара нещата до предварителни избори. Тогава бе назначено от Румен Радев и първото служебно държавно управление на Стефан Янев.

Между двата вота през май и юли всекидневно се водеше борба на два фронта - всички партии против ГЕРБ и служебното държавно управление против ГЕРБ. Кабинетът на Стефан Янев вадеше всичко, което може да изкара за ръководството на партията на Бойко Борисов, а Има Такъв Народ се трансформира в основния противник на ръководещата до неотдавна партия.

През лятото обаче интензивността падна с близо 8% и до изборните секции отидоха 2,8 млн. българи или 42,9% от имащите право на глас. В последния миг с вота от чужбина „ Има подобен народ” завоюваха изборите с 657 000 гласа – 15 000 повече от ГЕРБ. Петте партии на митинга, в това число и Българска социалистическа партия – получиха 1,5 млн. гласа.

Упреквани в бездейност и прекомерно преиначаване в 45-ото Народно заседание, този път Слави Трифонов излезе и разгласи кабинета на Има Такъв Народ още преди формалното оповестяване на резултатите.С 65 депутати Има Такъв Народ се готвеше да ръководи страната с министър председател Николай Василев. След редицата удари, които понесе Слави Трифонов от всички страни, те изтеглиха този кабинет и започнаха договаряния с Българска социалистическа партия, Демократична България и ИСМВ. Те обаче се трансфораха във фарс и откровени нападки сред партиите на митинга, които трябваше да ръководят дружно.

Вторият кандидат-премиер Пламен Николов, който бе изваден в последния миг поради абсурда с Петър Илиев, взе мандата, само че преди да влезе за гласоподаване – се оказа, че той няма нужната поддръжка. Така се унищожиха възможностите за кабинет и в 46-ото Народно заседание.

Докато обаче партиите на митинга се самоизяждаха на сцената излезе – Кирил Петков и Асен Василев. Двама от служебните министри на Румен Радев трупаха от ден на ден известност, а редица желаеха те да създадат политически план. Възпитаниците на Харвард не се двоумяха доста и сториха точно това.

Междувременно стана ясно, че Българска социалистическа партия ще държи последно мандата, с цел да мине актуализацията на бюджета. За всички бе ясно обаче, че Корнелия Нинова го прави, с цел да се отиде на избори 2 в 1 – смятайки, че поддръжката за Радев, ще генерира гласове за социалистите.

Вотът през ноември, въпреки и 2 в 1, бе с рекордна ниска изборна интензивност – 40,5% или 2,7 млн. души. Новият политически план „ Продължаваме промяната” обра протестният избор и зае първо място с 673 хиляди гласа или 25,7%, а ГЕРБ останаха с 596 гласа или 27,7%.

Българите демонстрираха, че деструктивното държание на Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия, ИСВМ и Демократична България не се харесва към този момент и те желаят да дадат гласът си за нещо градивно. Така Политическа партия обра гласовете от партиите на митинга, които обаче към този момент започнаха да се назовават партиите на смяната. ИБГНИ пък не сподели, че има място в новия парламент и групировката бе оставена отвън него – въпреки и с ново име.

Румен Радев и Анастас Герджиков пък бяха двамата кандидат-президенти, които стигнаха до балотаж. Самият той бе извоюван безпроблемно от президента с 66,7% против 31,8% за ректора на СУ.

За разлика от предходните два Народното събрание Кирил Петков и Асен Василев бързо откриха общ език с другите три обединения. Те пък бяха много по-смирени в изрече си, както и желанията си към общата коалиция. Така се роди новата четворна коалиция в кабинета „ Петков”, за която гласоподаваха 1,3 млн. българи, като тя разполага с 136 депутата зад тила си.

Макар да е минало по-малко от месец към този момент се вижда искри в обединението, която потегли с упованията да изкара цялостен 4-годишен мандат.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР