Четири корабокрушения за пет дни: Защо трагедията с мигранти продължава да се случва в Средиземноморието

...
Тази раздавателна снимка, направена на 5 август 2023 г. от
Коментари Харесай

Тази раздавателна снимка, направена на 5 август 2023 г. от италианската брегова охрана (Guardia Costeria) и публикувана на 6 август, показва спасителна операция, проведена на юг от Лампедуза. Тази раздавателна снимка, направена на 5 август 2023 г. от италианската брегова охрана (Guardia Costeria) и публикувана на 6 август, показва спасителна операция, проведена на юг от Лампедуза. - Авторско право Италианска брегова охрана/GUARDIA COSTIERA/AFP от Публикувано на 08.09.2023 г. - 16:30

Четиридесет и един мигранти са загинали край бреговете на италианския остров Лампедуза, според единствените четирима оцелели, при последните съобщения за корабокрушения в Средиземно море.

Четиридесет и един загинаха край бреговете на италианския остров Лампедуза, когато лодката, с която пътуваха, се обърна и потъна, казаха оцелели пред местните медии в сряда сутринта. Само четирима от общо 45-те пътници на борда оцеляха, след като бяха спасени от италианските власти.

РЕКЛАМА

Четиримата, трима мъже и една жена от Кот д'Ивоар и Гвинея, казаха на италианските власти, че са напуснали от Сфакс в Тунис в четвъртък миналата седмица с 45 души на борда, включително 3 деца.

Те казаха, че 7-метровата лодка е пътувала около 6 часа, преди да бъде преобърната от голяма вълна, която хвърли всички зад борда и в водата. Според оцелелите само 15 души са имали спасителни пояси, но все пак са се удавили.

Четиримата казаха, че са оцелели, след като са успели да се качат на борда на изоставен плавателен съд насред морето, вероятно изоставен след транспортиране на мигранти. Четири дни по-късно те бяха забелязани от , който предупреди италианските власти.

Те бяха спасени във вторник, според италианската информационна агенция ANSA, дни след корабокрушението и на значително разстояние от мястото, където лодката се преобърна, при открито море, между Сфакс и Лампедуза. Италианските власти казаха, че не могат да намерят телата на удавилите се.

Оцелелите, които все още са в състояние на шок според италианските медии, сега са в Лампедуза, която в момента приема 1500 мигранти в своите съоръжения. само за 400 души. Докато много скоро ще бъдат прехвърлени, броят на мигрантите, преминали през приюта на острова от началото на юни, е над 30 хиляди души.

Трагедията е само последната от дълга поредица от смъртни случаи на мигранти в Средиземно море, на което властите изглежда далеч от това да сложат край.

Има само четири корабокрушения през последните пет дни по маршрута от Тунис до Италия, които отнеха живота на около 131 души. Между събота и понеделник една лодка се преобърна край бреговете на Сфакс и още две близо до Лампедуза.

Телата на 14 мигранти бяха намерени от властите, докато 76 остават изгубени в морето, но се броят сред жертвите.

Сицилианският остров беше пометен от силен вятър Мистрал през последните няколко дни, което може да е допринесло за тежките условия в морето, довели до преобръщането на лодките.

Трагедиите са обвинени в „безразличие“

Тези инциденти вероятно ще продължат да се случват, тъй като броят на мигрантите, които се опитват да преминат опасното пътуване през Средиземно море до бреговете на Италия, е тази година в сравнение с 2022 г.

Според вътрешните работи на Италия Министерство, над 93 000 мигранти са пристигнали в страната тази година, към началото на август, в сравнение с 44 700 през същия период на миналата година. Общо над 1800 души са загинали само тази година, опитвайки се да прекосят морето между Северна Африка и Европа.

РЕКЛАМА

В Италия трагедиите подхранват политическия дебат около действията на правителството срещу незаконните миграция. Рафаела Пайта, сенатор от центристката либерална партия Italia Viva, нарече корабокрушенията в Лампедуза „нов Кутро“, имайки предвид смъртта на 94 мигранти край бреговете на южния регион Калабрия през април.

„Морето ги уби, но повече от това безразличието ги уби“, написа тя в X, известен преди като Twitter. „Европа и правителството не трябва да се отвръщат от това: ние имаме морален дълг да спрем това, което наистина е клане.“

„Още една трагедия в Средиземно море поради неподвижността на италианското правителство“, пише на X Pierfrancesco Majorino от лявоцентристката партия Partito Democratico (PD). „Нуждаем се от общоевропейска спасителна мисия и реален план за споделяне на отговорността за приемането на мигранти. Вместо това сме на нивото на празна реторика и нечовешки сделки с диктатори.“

Миналия месец Италия финализира сделка с Тунис – която обхваща и други въпроси като прехода към зелена енергия, търговията и инвестициите - за ограничаване на напускането на мигранти от северноафриканската страна.

Но много наблюдатели на страната осъдиха неотдавнашните политически репресии на президента на Тунис Каис Сайед срещу несъгласието,

РЕКЛАМА

Saied's неотдавнашните расистки атаки срещу африканци от Субсахарска Африка в страната - които той обвини, че се опитват да променят демографския състав на Тунис - вероятно са предизвикали скок в броя на хората, желаещи да напуснат Тунис.

Според скорошно проучване на 65% от тунизийците заявяват, че са готови да напуснат страната на каквато и да е цена. При тези под 30 години процентът достига до 90%.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР