Четири изтощени батерийки формат АА извадиха от строя информационната система

...
Четири изтощени батерийки формат АА извадиха от строя информационната система
Коментари Харесай

Обикновени батерийки сринаха ИТ системата на цяла банка


Четири изтощени батерийки формат АА извадиха от строя осведомителната система на цяла банка (снимка: CC0 Public Domain)

Малък проблем, породен от изтощени акумулатори на часовник, сътвори огромни проблеми н а английска банка. Информационната система излезе от строя вследствие на щета на на ниска цена радиочасовник, който даже не е включен в електрическата мрежа. Прекъсването води до срив на центъра за данни, защото радиочасовникът синхронизира времето в осведомителната система.

Цялата осведомителна система на банката, в това число центърът за данни, претърпели срив, заяви за случая The Register, базирайки се на чиновници на финансовата институция, чието име не се разкрива. Мащабът на казуса бил толкоз огромен, че никой от чиновниците на банката не могъл да извършва отговорностите си.

Проблемът се демонстрира рано сутринта, няколко часа преди упования внезапен скок на транзакциите, преминаващи през банката. Това усложнило работата на ИТ отдела на банката, който не съумял да открие източника на казуса.
още по темата
Служителите на банката, които не са свързани с ИТ отдела, се намесват в търсенето на „ корена на злото ”, като непрекъснато упорстват за „ повдигане ” на системата допустимо най-бързо. Това обаче не оказва помощ за решение на казуса, изключително откакто е невероятно да се намерят неговите първопричини – те просто не са в осведомителната система на банката. Рестартирането на сървърите и провеждането на задълбочена диагностика не разкрива нищо.

Причината за повредата въпреки всичко е открита, само че отвън периметъра на осведомителната система. Това не било хакерска офанзива, а просто повърхностно отношение на някои банкови чиновници, които не запомнили да сменят батериите в два остарели радиочасовника, стоящи на перваза на прозореца и покрити с прахуляк.

За ИТ експертите било мъчно да създадат връзка сред елементарен радиочасовник и работата на цялостен банков център за данни. Но и двете устройства, стоящи на перваза на прозореца, играели значима роля за постоянното действие на цялата финансова организация. Оказва се, че те се синхронизират с радиосигнал, по който получават информация за точния час и я предават на Novell сървъри (първия часовник) и на банкови компютри под Windows (втория часовник).

Задълженията на чиновниците от техническата поддръжка на банката включвали замяна на общоприетите елементарни акумулатори в тези часовници най-малко един път годишно. По незнайни аргументи обаче през 2023 година това обикновено деяние не било осъществено, което довело до „ рухването ” на осведомителната система на банката.

Въпросът за какво часовникът не е обвързван към авариен източник на зареждане, откакто играе толкоз значима роля в ИТ системата на банката, остава без отговор.

Изтощените акумулатори, по два броя AA за всеки часовник, принудили устройствата в банката, които получават информация за точния час от часовниците на перваза, автоматизирано да се върнат към датата 1 януари 1970 година, т.е. съвсем 54 години обратно. Нито един от сървърите или компютрите на банката не е съществувал по това време, само че тази дата е насочна точка за отброяване на времето в множеството модерни операционни системи.

Смяната на батериите връща функционалността на двата часовника – те бързо улавят сигнал с точния час и дата и популяризират информацията до всички устройства в мрежата на банката. След това работата на финансовата организация е възобновена.

Банката не разкрива информация за размера на загубите, които е понесла вследствие на изтощени акумулатори в чифт радиочасовници. Няма информация и дали някой от екипа за обслужване на клиенти на банката е уволнен поради проявената  небрежност.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР