58 000 българи празнуват за Великден в Гърция. Това каза

...
58 000 българи празнуват за Великден в Гърция. Това каза
Коментари Харесай

58 000 българи празнуват за Великден в Гърция

58 000 българи честват за Великден в Гърция. Това сподели в предаването „ Тази заран “ шефът на Института за разбори и оценки в туризма доцент Румен Драганов.

„ В Гърция има 62 000 места за настаняване . Няма по какъв начин да кажем, че там хотелите са резервирани най-вече от българи за празниците. За да имате някаква визия за какви мащаби приказваме – в България местата за настаняване са 17 000 “, разясни той.

Директорът на Института за разбори и оценки в туризма обаче призна, че главните клиенти на една част от хотелите в Северна Гърция са точно българите. Според него сънародниците ни избират да честват Великден там, тъй като гърците също като нас са източноправославни и църковните им служби са извънредно тържествени.

 Първомайска стачка в Гърция: Ще стигнат ли българите до хотелите си? Светът 2 мин. Първомайска стачка в Гърция: Ще стигнат ли българите до хотелите си?  Устойчив туризъм: Гърция усилва предпазените си морски площи Тази събота и неделя 2 мин. Устойчив туризъм: Гърция усилва предпазените си морски площи  Хроничен дефицит на фрагменти: Как ще посрещат туристите на морето това лято? Тази сутрин 5 мин. Хроничен дефицит на фрагменти: Как ще посрещат туристите на морето това лято?  Евтим Милошев: Нямам никакви политически, стопански и бизнес обвързаности Защо, господин министър 6 мин. Евтим Милошев: Нямам никакви политически, стопански и бизнес обвързаности  На море през май: Готово ли са курортите ни? България 2 мин. На море през май: Готово ли са курортите ни?  Първомайска стачка в Гърция: Ще стигнат ли българите до хотелите си? Светът 2 мин. Първомайска стачка в Гърция: Ще стигнат ли българите до хотелите си?  Устойчив туризъм: Гърция усилва предпазените си морски площи Тази събота и неделя 2 мин. Устойчив туризъм: Гърция усилва предпазените си морски площи  Хроничен дефицит на фрагменти: Как ще посрещат туристите на морето това лято? Тази сутрин 5 мин. Хроничен дефицит на фрагменти: Как ще посрещат туристите на морето това лято?  Евтим Милошев: Нямам никакви политически, стопански и бизнес обвързаности Защо, господин министър 6 мин. Евтим Милошев: Нямам никакви политически, стопански и бизнес обвързаности  На море през май: Готово ли са курортите ни? България 2 мин. На море през май: Готово ли са курортите ни?

„ Ние споделяме, че общо към един милион пътуват по празниците . 170 000 от тях ще са тези, които са предпочели да пътуват в чужбина, като 58 000 от тях – в Гърция. Ние не ги броим един по един на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата “, а получаваме тези данни въз основата на когнитивен разбор “, сподели още той.

Доц. Румен Драганов уточни още, че „ най-големият поток от пътуващи българи е към Турция, само че там повода не е този туризъм, които се практикува в Гърция “. Според него сънародниците ни пътуват до Турция за извършване на покупки и даде образец с Одрин.

Снимка: bTV

Любопитен е и обстоятелството, че в случай че годишно се регистрират към 1,2 млн. българи, пътуващи към Гърция, толкоз са и гърците, които посещават България за този интервал. „ При пътуванията към Турция числата са по-големи, тъй като пътуванията са по-интензивни “, разясни той.

Доц. Румен Драганов уточни още, че у нас годишно има 24 млн. пътувания на българи вътре в страната и 7 млн. българи, които избират пътуванията в чужбина.

„ Принципно вътрешният ни туризъм е доста по-развит и това важи за всички страни, освен за България “, разясни той.

Снимка: bTV

Данните, който той даде, демонстрират още, че имаме „ общо 4,2 млн. пътуващи българи, които през тези 52 седмици отиват някъде приблизително по шест пъти “.

„ В Гърция желани са дребните хотели и таверните, т.е. фамилният бизнес. Докато в Турция се търси олинклузива. Концепцията в Турция е друга от тази в Гърция – хотелите им са огромни и те са изнесени отвън обитаемоте места. Турците изследваха българския опит в туризма – какво вършим ние в Златни пясъци, Албена и Слънчев бряг, след което започнаха да вършат такива изнесени комплекси “, сподели още той.

Директорът на Института за разбори и оценки в туризма уточни още, че Турция е малко по-скъпа от България в олинклузива, като цитира данни на британско изследване.

Снимка: bTV

„ Много пъти сме давали този образец – в България вечерята за двама е 89 лева с бутилка вино, до момента в който в Турция цената е към 94 лева В Гърция пък е двойно – за същата вечеря се заплаща 160 лева “, разясни той.

Според него през целия май у нас пък ще влязат към 800 000 непознати туристи. Той уточни още, че пътуванията стават все по-интензивни и двете направления – българите пътуват зад граница, а у нас идват непознати туристи.

„ Новият пазар, към който се отваря България, е Косово, тъй като това лято за пръв път ще има чартърни линии. Но другояче главните туристи у нас са от Европейски Съюз. Тези 70 000 души, които в този момент ще дойдат за Великден у нас са най-вече европейци, включително турци, гърци, македонци, сърби и румънци “, изясни той.

Доц. Румен Драганов сподели още, че Пловдив набира все по-голяма известност измежду чужденците, само че по традиция гърците вървят на южното ни Черноморие, а румънците – на северното Черноморие.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР