Четири държави от Централна Европа - Чехия, Полша, Унгария и

...
Четири държави от Централна Европа - Чехия, Полша, Унгария и
Коментари Харесай

Вишеградската четворка е дълбоко разделена относно изпращането на оръжия за Украйна

Четири страни от Централна Европа - Чехия, Полша, Унгария и Словакия, известни като Вишеградската четворка, остават надълбоко разграничени по отношение на войната на Русия против Украйна, обявиха техните външни министри през днешния ден.

В Прага те разискаха чешкия проект за придобиване на муниции, от които Украйна се нуждае от трети страни отвън Европейския съюз, заяви Хина.

„ Необходимо е да се ускори поддръжката за Украйна във всички области, в това число военна помощ “, сподели чешкият външен министър Ян Липавски.

Според проекта чехите се стремят да съберат 800 000 артилерийски снаряда за разкъсваната от война страна. Чешките водачи по-рано споделиха, че първите снаряди би трябвало да бъдат доставени на Украйна не по-късно от юни.

Най-малко 18 страни са се включили към самодейността.

Полският външен министър Радек Сикорски назова чешкия проект „ отлична концепция “.

„ Много сме щастливи да допринесем “, акцентира той. Сикорски посочи, че Полша ще даде средства, както и ще помогне за доставката на муниции на фронта.

Но външните министри на Унгария и Словакия не са подготвени да трансформират позицията си на безапелационен отвод да доставят оръжие на Киев.

„ Унгария не е изпращала и няма да изпраща никакви оръжия на Украйна “, сподели унгарският външен министър Петер Сиярто.

Гледната точка на Словакия не се е трансформирала, тъй като „ спорът няма военно решение “, означи министър Юрай Бланар.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР